Direktor koji je brutalno podigao cijene na aerodromu dobit će bonus od 221.000 eura?

Screenshot: YouTube

Primjena cjenika s drastičnim poskupljenjem na kraju je prolongirana do 29. travnja 2025., a prema planu poslovanja za prošlu godinu, koji još mora odobriti Skupština Zračne luke, direktor Tomislav Palalić ima pravo na stimulativnu nagradu od 221.000 eura, piše Novi list.

Nakon nemilih scena na riječkom aerodromu prošle subote, kada su putnici teglili prtljagu do izlazne rampe s parkirališta zbog dramatično povećanih cijena ulaska i parkiranja autobusa, taksija i i shuttle vozila koje prijevoznici odbijaju plaćati, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i iz Uprave Zračne luke Rijeka, stigla je potvrda da je primjena novog cjenika već prolongirana do 29. travnja iduće godine, što znači da je na snazi cjenik koji se primjenjivao i prošle godine. 

U odnosu na taj cjenik u novome su cijene bile povećane, u nekim kategorijama i za više od 1000 posto, što je izazvalo ogorčenje prijevoznika koji su svoje cijene prijevoza formirali na temelju prošlogodišnjeg cjenika.

Priča u javnosti

Nakon što je ova priča izašla u javnost, Novi list je dobio i informaciju da je u planu poslovanja za prošlu godinu, koji na ovogodišnjoj Skupštini Zračne luke Rijeka može ili ne mora potvrditi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao predstavnik Republike Hrvatske koja posjeduje 55 posto vlasničkog udjela i samim time može samostalno donositi odluke, predviđena isplata stimulativne nagrade direktoru Tomislavu Palaliću u iznosu od čak 221 tisuće eura.

Osim toga, u planu poslovanja za ovu godinu predviđena je isplata nagrade direktoru u iznosu od 44.800 eura.

Iznose je potvrdila predsjednica Nadzornog odbora Zračne luke Rijeka Nataša Zrilić, koja je upitana o ovim visokim iznosima, s obzirom na to da riječki aerodrom po broju putnika debelo zaostaje u odnosu na druge jadranske destinacije.

Zrilić ističe kako je riječ o neisplaćenim nagradama od 2015. godine naovamo, na koje direktor, prema društvenom ugovoru Zračne luke, ima pravo za svaku od godina u kojima je u određenom postotku premašen planirani financijski rezultat za tu godinu.

"Skupština Zračne luke to može ili ne mora prihvatiti. O tome ćemo više znati kada većinski vlasnik, Republika Hrvatska, sastavi dnevni red skupštine i kad vidimo kako će njihov predstavnik, koji čini većinu glasova, o tome glasati.

Potencijalno, direktor može dobiti taj iznos, ali o tome odlučuje većinski vlasnik", rekla je Zrilić, dodajući kako je aerodrom, unatoč skromnom broju putnika, u većini prethodnih godina ostvario pozitivne financijske rezultate, što potencijalno omogućava isplatu nagrade direktoru društva.

 

Podsjećamo, najveći broj putnika ostvaren je u pretpandemijskoj 2019. godini, s nešto više od 200 tisuća putnika u dolasku i odlasku, dok je lani broj putnika bio 154 tisuće, oko deset tisuća manje nego godinu prije, čime je Rijeka bila jedina zračna luka u Hrvatskoj u kojoj je promet putnika smanjen u odnosu na godinu ranije.

Postizanje dogovora

Upit o isplati nagrade direktoru, kao i o novim cijenama ulaska i parkiranja u Zračnoj luci, Novi list uputio je i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, iz kojeg su nam potvrdili da je primjena novog cjenika prolongirana.

"Vjerujemo kako će u nadolazećem periodu biti dovoljno prostora za postizanje dogovora kako bi putnici koji dolaze u Zračnu luku Rijeka mogli imati primjerenu uslugu prijevoza, što je, vjerujemo, također svima u interesu, kako suvlasnicima tako i cjelokupnom turističkom sektoru", odgovaraju iz Ministarstva koje još uvijek nije imenovalo svog predstavnika u Nadzorni odbor društva.

Na upit o tome odgovaraju kako se "uskoro očekuje i imenovanje predstavnika u Nadzorni odbor".

Što se tiče nagrade direktoru u stotinama tisuća eura, odgovor je također bio kratak.

"Iznos koji spominjete odnosi se na rezervaciju sredstava za stimulativnu nagradu - dio plaće direktoru u Planu poslovanja društva za 2023. godinu, koji je usvojio Nadzorni odbor i s Planom poslovanja je upoznata Skupština društva. Sjednica Skupštine društva planira se održati do lipnja 2024. godine pa ćemo, o aktima koji će biti predloženi, biti u mogućnosti govoriti kad s istima budemo i upoznati", stoji u odgovoru.

 

Uprava Zračne luke, odnosno direktor Tomislav Palalić, također je potvrdio kako je odluka o novom cjeniku odgođena do iduće godine, a što se tiče ukrcaja putnika na državnoj cesti, ispred rampe na parkiralištu aerodroma, navodi kako će podnijeti odgovarajuće kaznene prijave zbog ugrožavanja sigurnosti putnika, kao i da organizator prijevoza nije platio naknade ni za prošlu godinu.

Pročitajte više