Transparency int.: Sprega politike i kapitala potiče korupciju koja je rasplamsala krizu u Europi

SNAŽNE veze između jakih europskih poduzetnika i vlada omogućavaju korupciju, koja dodatno raspiruje aktualnu krizu, poručili su iz Transparency Internationala,

U novom izvješću pod nazivom "Novac, politika i moć: Rizici korupcije u Europi" Transparency International upozorava kako je Europa danas suočena sa značajnim korupcijskim rizicima, koji se posebno ogledaju u sprezi biznisa i političkog establišmenta.

Organizacija upozorava da skoro svaka europska država ima stanovite rupe u svojim zakonima koji se tiču lobiranja, financiranja političkih kampanja i prava na pristup javnim informacijama, što je doprinijelo brojnim financijskim i političkim skandalima prošle godine.

"Diljem Europe, velik broj institucija koje bi trebale definirati demokraciju i boriti se protiv korupcije zapravo su puno slabije negoli se inače pretpostavlja. U trenucima kada je Europi potrebno transparentno političko vodstvo kako bi se obračunala s krizom, na površinu izlaze zabrinjavajuća pitanja", kazao je Cobus de Swardt iz TI-a.

U izvješću se tradicionalno kao najgore na polju korupcije izdvajaju Bugarska i Rumunjska, a sugerira se i kako su zemlje juga Europe suočene s problemima proračunskih deficita jer su njihovi javni sektori ogrezli u korupciju, neefikasnost i zloporabu položaja.

Pročitajte više