Turska: Srušili smo sirijski helikopter u svojem zračnom prostoru

Foto: FAH

TURSKI ministar obrane Ismet Yilmaz rekao je da je zrakoplovstvo njegove zemlje u subotu srušilo sirijski helikopter koji je povrijedio turski zračni prostor.

"Sirijski helikopter prešao je granicu i tijekom pet minuta i 11 kilometara zašao u turski zračen prostor i srušen je", rekao je Yilmaz, a prenijela agencija Anadolija.

Ranije je sirijska državna televizija opovrgnula da je riječ o helikopteru i rekla da je srušena bespilotna letjelica.

Članica NATO-a i kritičarka režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada Turska ima 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom.

Pojačana sigurnost uz granicu


Turski vojni dužnosnik rekao je da su dva njihova lovca F-16 poletjela iz zračne baze Incirlik na jugu Turske i otvorila vatru na sirijsku letjelicu. Nakon tog izgreda turska vojska pojačala je sigurnost u pokrajini uz granicu, rekli su sigurnosni izvori.

Turska je prihvatila više od 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica i višekratno je pozivala na odlazak Asada s vlasti jer ga smatra odgovornim za lošu reakciju na pobunu iz 2011., koja je prerasla u građanski rat s više od 220.000 mrtvih.

Asad tvrdi da je turska potpora bila ključna za islamističke pobunjenike i omogućila im da ranije ove godine osvoje sjeverozapadni grad Idlib. Turska odbacuje te optužbe kao i optužbe da oružjem pomaže

Pročitajte više