Turski premijer optužio izraleskog: Netanyahu je ubijao, Izrael se bavi terorizmom

Foto: FAH

TURSKI premijer Ahmed Davutoglu optužio je u petak navečer svoga kolegu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za terorizam i ustvrdio kako su izraelske "provokacije" poput bombardiranja Gaze doprinijele radikaliziranju muslimanskog svijeta. U intervjuu Reutersu Davutoglu je kazao da će mir na Bliskom istoku i istrebljenje ekstremističkih skupina biti praktički nemoguće postići bez uspostave palestinske države.

Brutalnost sirijskog predsjednika


Također je upozorio međunarodnu zajednicu da se ne fokusira samo na borbu protiv militanata Islamske države u svojim nastojanjima da okonča sukob u Siriju navodeći da je "brutalnost" sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bila zapravo u srži problema.

Turska kao zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji i kao članica NATo-ovog saveza, glavni je partner Zapada u borbi protiv Islamske države. No njeni su čelnici postali sve više zabrinuti onim što vide kao islamofobiju u Europi i sve su glasniji u svojoj kritici Izraela.

"Sam Netanyahu je ubijao, njegova vojska je ubila djecu na igralištu. Ubili su naše državljane i američkog državljanina u međunarodnim vodama. To je terorizam", kazao je Davutoglu referirajući se na izraelski napad na turski brod koji je pokušao razbiti izraelsku blokadu palestinskog Pojasa Gaze 2010. godine.

Izraelska agresija u Jeruzalemu

"Nitko ne može obraniti izraelsku agresiju u Jeruzalemu u džamiji al-Aqsa", kazao je Davutoglu dodajući da "ove provokacije stvaraju frustraciju u muslimanskom svijetu i postaju jedan od razloga zbog kojih se pojavljuju ekstremistički trendovi".

"Želimo li uspostaviti mir i red na Bliskom istoku, eliminirati sve ekstremiastičke snage, moramo riješiti palestinsko pitanje", kazao je turski premijer. Davutoglu je u četvrtak usporedio Netanyahua s islamističkim radikalima koji su prošloga tjedna ubili 17 ljudi , ustvrdivši da su i on i oni počinili zločine protiv čovječanstva. Netanyahu je pak zatražio međunarodnu osudu tih Davutogluovih ocjena kao i onih predsjednika Turske Tayipa Erdogana, nakon što je ovaj kritizirao pojavljivanje izraelskog premijera na velikom mimohodu solidarnosti prošle nedjelje u Parizu.

Jednom dobri odnosi Izraela i Turske tijekom posljednjih pet godina doživjeli su pad, a Sjedinjene Države nastoje ih za sada bezuspješno opet obnoviti.

Pročitajte više