Turudić na suđenju Sanaderu popljuvao AZTN: Kako nešto šaljete u Vladu bez potvrde prijema?

NA SUĐENJU Ivi Sanaderu za slučaj INA MOL, ispitani su članica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Vesna Patrlj i agencijski vozač i referent Zlatko Horvat, koji su danas pobijali Sanaderov iskaz.

Horvat i Patrlj trebali su razjasniti okolnosti dostave dopisa koji je 21. travnja 2009. godine iz Agencije poslan tadašnjem premijeru Sanaderu i potpredsjedniku Vlade Polančecu. Radi se o obavijesti predsjednice Vijeća Olgice Spevec da će Vijeće ocjenjivati dopuštenost koncentracije INA MOL-a, a za koju obrana tvrdi da je Sanader nije nikad primio.

Dopis po vozaču poslali u Vladu

Svjedoci su danas, pak, ustvrdili suprotno. Patrlj je rekla da je dopis poslan po vozaču u Vladu i Ministarstvo gospodarstva, što joj je Horvat osobno potvrdio. No, nije joj poznato da je nekoliko mjeseci kasnije pokušano naknadno urudžbiranje dopisa, o čemu je nedavno govorila svjedokinja Vesna Špoljarić. O razlozima slanja dopisa tek pretpostavlja.

"To je neslužbeno, obavijest dva dana prije, da premijer ne čita u novinama nešto, da smo pokrenuli postupak", rekla je Patrlj.

Kako nije bilo povratnice

Zlatko Horvat rekao je da je dopis nakon radnog vremena predao u Ministarstvu gospodarstva Polančecovoj tajnici te ostavio na recepciji Banskih dvora. Odvjetnika Čedu Prodanovića zanimalo je kako to da nije bilo povratnice, da bi na kraju prigovorio istinitosti svjedoka.


"Teško mi je reći u postotku, ali mislim da na tisuću pisama ide jedno da nema popratnog dopisa, ali ih ima", rekao je Horvat, a Prodanović je prigovorio: "To je baš ovo premijeru i potpredsjedniku Vlade", pitao je Prodanović.

"Nevjerojatno je da se u jednoj ozbiljnoj instituciji to radi bez urudžbenog broja i potvrde prijema"

Turudić se nadovezao kako branitelj okrivljenika prigovara istinitosti svjedoka. "Apsolutno je nevjerojatno da se u jednoj ozbiljnoj instituciji, kada se korespondira s najvišim organima vlasti, to radi na jedan fantomski način bez urudžbenog broja i potvrde prijema", istaknuo je Prodanović.

Suđenje se nastavlja za dva tjedna kada bi na klupu za svjedoke trebao HSS-ov Josip Friščić.

Sudac Turudić najavio je da će se ispitivanje svjedoka iz Austrije obaviti putem videolinka, a do jeseni bi na isti način mogao biti saslušan i Stephan Hurlimann. On je vlasnik tvrtke Xenoplasta na čiji je račun, prema Ježićevim riječima, isplaćena polovina navodnog mita Sanaderu.

Pročitajte više