Tusk: Izbjeglički val dijeli Europu na istok i zapad, Orban: Izbjeglice su problem Njemačke

Foto:  FAH

MAĐARSKI premijer Viktor Orban susreo se danas s čelnicima EU u Bruxellesu, na izvanrednom sastanku s temom velikog broja izbjeglica koji tjednima preko Mađarske nastoje doći Njemačke i drugih zemalja.

"Mađari strahuju. Europljani strahuju. Vide da čelnici Europske unije ne mogu kontrolirati situaciju. Nemojte kritizirati Mađarsku zbog toga što čini ono što je potrebno", rekao je Orban na press konferenciji nakon sastanka, prenosi BBC.

"Ovo nije mađarski problem, ovo je njemački problem. Nitko od njih ne želi ostati u Mađarskoj", dodao je Orban.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je pak da različita stajališta pojedinih zemalja EU usporavaju rješavanje problema izjeglica.

Podjela EU na istok i zapad


"Postoji podjela unutar Europske unije, na istok i zapad. Neki čelnici zemalja razmišljaju o tome kako zaustaviti val izbjeglica, što simbolizira i ograda na mađarskoj granici", rekao je Tusk.

Današnje ovlačenje policije sa kolodvora Keleti u Budimpešti nije službeno objašnjeno, ali poklapa se s početkom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljaju izmjene zakona kojima će se uvesti strože kazne za osobe koje ilegalno ulaze u Mađarsku.

Utjecajni zastupnik vladajuće stranke Gergely Gulyas kazao je kako će se amandmanima, koji bi se mogli usvojiti ovoga tjedna, smanjiti broj lilegalnih prelazaka granice "na nula" već do polovice rujna.

Pročitajte više