Tužna životna priča Julije Bašić: Željela je pomoći obitelji, a zbog prevare je ostala bez ičega

JULIA BAŠIĆ ima samo 26 godina, a već se pomirila sa činjenicom da će dobar dio života provesti u paklu dugova, ovrha, sudskih postupaka... Možda čak i iza rešetaka.

Julijino ime možda je poznato korisnicima ugašene putničke agencije Luna Tours, koja je prije nekoliko godina razotkrivena kao prevara. Svojim klijentima Luna Tours je obećavala jeftina putovanja na Tenerife, koja su neki doista i dobili, ali mnogi su ostali oštećeni za dvije tisuće eura.

Kao bivša direktorica Luna Toursa, Julia Bašić i dalje otplaćuje štetu koju je njena firma izazvala. Ona, međutim, tvrdi da nije kriva za prevaru stotina klijenata, odnosno da nije znala što se zapravo u firmi događa.

Danac Jensen varao klijente diljem Europe

Pravi je krivac, priča nam Julia, danski državljanin Michael Popp Jensen, kojeg je upoznala još dok je surađivao s istarskom agencijom Designer. Tu je turističku agenciju Jensen napustio nedugo nakon što je Julia za njega počela raditi. Objasnio je da ga poslovna partnerica iz Opatije pokrada. Julia je tek kasnije, kako kaže, shvatila da je bilo obrnuto.

S Jensenom je nastavila surađivati u obrtu "Mare" iz Varaždina. Za Danca je Julia, kako kaže, ostala vezana zbog teške obiteljske situacije. Bila je odlučna svom ocu pomogne uzdržavati mlađeg brata i sestre. Zbog toga je, nakon što je Jensenu propao i posao s varaždinskom agencijom, pristala otići korak dalje.

"Predložio je meni da otvorim obrt. Isprva nisam pristala jer sam se osjećala premlado i nedovoljno iskusno za takav posao. I iskreno, bilo me je strah. Ali to je ujedno značilo vratiti se kući, biti na grbači oca i majke koji jedva preživljavaju. Nažalost, na kraju sam pristala i, ni ne sluteći što me je kasnije čekalo, predložila mu da umjesto obrta otvorimo poduzeće", tvrdi Bašić.

Novac slao u Dansku bivšoj ženi

Julia priznaje da se u ulozi direktorice poduzeća isprva nije snalazila. No, Jensenu je pomogla da firmu digne na noge, te je čak za njega ishodila radnu dozvolu u PU Opatija. Prije toga je, tvrdi Bašić, danski državljanin u Hrvatskoj radio "na crno". Nastavili su, tvrdi Bašić, surađivati s Regency Services Ltd. čije su "licencirane" pakete prodavali.

No, Jensenovi apetiti uskoro su se povećali. Odlučio se proširiti na BiH tržište pa mu je Julia pomogla i da otvori ured u Sarajevu. Sve je, kaže nam Julia, išlo glatko do ljeta 2008. godine, kada se njeno zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Već ranije joj je dijagnosticirana epilepsija, te je zbog stresa i preopterećenja poslom završila u bolnici.

Tijekom boravka u bolnici zaposlenici Luna Toursa javljali su joj da je stanje u firmi daleko od idealnog, da situacija izmiče kontrolu. Jensen je, kao direktor firme, izvlačio novac s poslovnih računa Luna Toursa, a sličnu je stvar istovremeno činio i u BiH. Novac je, tvrdi Julia, slao bivšoj ženi u Dansku, preko Wester Uniona.

Nije se mogla povući iz firme bez Jensenova potpisa

Nakon što je saznala za Jensenove malverzacije, Julia je odlučila istražiti njegovu poslovnu biografiju. Preko interneta je saznala da je slične turističke agencije vodio diljem svijeta. Princip rada bio je uvijek isti: nagovorio bi mlade, neiskusne osobe da otvore firmu na svoje ime, nakon čega bi izvukao maksimalnu moguću dobit i pobjegao iz zemlje.

Kada se Julia vratila s bolovanja, željela je samo prekrižiti Jensena i Luna Tours. "U studenom 2008. prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje jer nisam željela biti uvučena u prljavu igru njegova posla. Posebno kada sam čula da je prijetio batinama direktoru firme u Sarajevu Elvisu Malkiću", kaže Julia.

Da bi napustila firmu, u kojoj se vodila kao suvlasnica, Juliji je trebao Jensenov potpis. No, Danac na to nije pristao. Mlada Zadranka uskoro je shvatila i zašto: na svim mjenicama, svim dokumentima koji su imali veze s poslovanjem Luna Toursa stajao je njen, a ne njegov potpis. Iskusnog prevaranta s ukradenim novcem bilo je nemoguće povezati.

"Pomirila sam se s tim da ću dugove doživotno vraćati"

"Jednim dijelom ispaštam zbog svoje naivnosti. Vjerujući da dobri ljudi ipak postoje i da se takvo što neće dogoditi baš meni, nisam prepoznala vrhunskog prevaranta. Svi zaposlenici su mu tada vjerovali, jer je na svakoga trošio šakom i kapom. On danas hoda Europom ili svijetom kao slobodan čovjek, bez ijedne kazne, a uništio je desetke mladih života, ostavio ih u doživotnim dugovima", kaže Julia.

Julia Bašić danas živi u Škabrnji sa svojim roditeljima, od kojih je često prisiljena posuđivati novac. Stalan posao ne uspijeva pronaći, a od svake kune koju zaradi dio izdvaja za razne ovrhe koje joj i dalje dolaze na naplatu kao suvlasnici Luna Toursa.

"Pomirila sam se s tim da ću dugove doživotno vraćati. Ali ono što me najviše ljuti i s čime sam najviše razočarana i gdje klonem i nemam snage više ni podići glavu, nego glumim pred ljudima kao da nemam problem, glumim nasmijanu, sretnu osobu, pred svojim roditeljima da ne bi slučajno vidjeli da se nešto u meni krije, a poželim da nestanem, da me proguta zemlja, jer sve ove godine kucam i kucam na sva vrata, svih odvjetnika, sudaca, inspekcija, šaljem žalbe da se bar nešto pomakne s mrtve točke, ali ništa..."

Pročitajte više