Tvornica na putu u propast: Ministarstvo privremeno zabranilo proizvodnju zadarskoj Adriji

Foto: Adria Zadar

MINISTARSTVO poljoprivrede izdalo je rješenje o privremenom obustavljanju proizvodnje subjektu u poslovanju sa hranom Adria d.d. iz Zadra. Do obustave je došlo jer su utvrđene određene nedostataka kako bi se spriječila mogućnost ugrožavanja higijenskog načina proizvodnje.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane utvrdila je nesukladnosti što se tiče oštećenog krovišta, neadekvatne stolarije - prozora, mrežice na prozorima, necjelovitih vrata ili od neodgovarajućeg materijala, neodgovarajućeg sustava ventilacije, hrđe na cijevima, i sličnog.

"Predmetni subjekt redovito, u sklopu sustava samokontrola temeljenog na načelima HACCP-a, provodi propisane mikrobiološke analize, za koje veterinarska inspekcija očevidom nije utvrdila nikakve nesukladnosti. Također, nije bilo nikakvih prijava opasnosti ili potencijalnih opasnosti proizvoda iz predmetnog objekta, koje se inače objavljuju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF - Rapid alert system for food and feed).

Na temelju do sada provedenih mikrobioloških analiza proizvoda imenovanog subjekta koji se nalaze na tržištu nije utvrđena sumnja u njihovu zdravstvenu ispravnost te ne postoji razlog za njihovo povlačenje ili opoziv", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Adria upropaštena zbog nekretnina?

A evo kako je riboprerađivačka tvrtka Adria d.d. odvedena na rub propasti:

Nakon što je Miodrag Lacić, vlasnik Adrije, zapao u financijske poteškoće, državna Hrvatska poštanska banka i Ministarstvo financija, u kojem je bivši pomoćnik Slavka Linića - Branko Šegon bio jedna od ključnih osoba, snažno su mu sugerirali da svoju firmu prepusti u zakup Jadranku Lisici i Nevenu Badurini, kontroverznim zadarskim poduzetnicima.

> Zadarski poslovi Šegonovog odvjetnika

Šegonov odvjetnik Davor Galetović se u priču uključio najprije kao odvjetnik Lisice i Badurine, a zatim i kao njihov poslovni partner u firmama Ostrea, Adria Stankovci i Srdela d.o.o. Galetović, Badurina i Lisica u Adriji su se zadržali godinu dana, koliko je trajao ugovor o zakupu, nakon čega se firma vratila u Lacićevo vlasništvo.

No, opstanak Adrije sada je pod ogromnim upitnikom. Zagrebačkog odvjetnika i njegove partnere iz Zadra Lacić je, nakon ponovnog preuzimanja firme, optužio da su temeljito uništili Adriju. Ujedno je protiv sve trojice podnio kaznene prijave zbog krađe strojeva. Policija je postupila po prijavi, te su strojevi pronađeni i "zapečaćeni" u Galetovićevj, Lisicinoj i Badurininoj Ostrei. Pravni epilog slučaja se, međutim, i dalje očekuje: policija je spis proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, koje u tri mjeseca nije stiglo niti ispitati osumnjičenike pa se sumnja da je predmet "zaglavio" u nekoj od DORH-ovih dobro poznatih "stand-by" ladica.

Pročitajte više