Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti

Foto: EPA

Vladimir Putin je u govoru u Kremlju na svečanosti polaganja predsjedničke prisege i početka petog mandata na čelu države Rusima poručio da će zajedno "pobijediti" i iz "ovog teškog razdoblja", u jeku rata u Ukrajini, izaći još "snažniji".

"Mi smo jedan veliki i ujedinjeni narod i zajedno ćemo premostiti sve prepreke (....) Zajedno ćemo pobijediti", rekao je Putin pred oko 2500 ljudi, uključujući političku elitu i borce koji sudjeluju na ratištu u Ukrajini. "Dostojanstveno ćemo prebroditi ovo teško razdoblje i postat ćemo još snažniji", poručio je Putin i dodao da sa "samopouzdanjem gleda prema naprijed".

Također je poručio da će Rusija sama odlučivati o svojoj sudbini. "Sami ćemo odlučivati o sudbini Rusije, isključivo mi sami, za boljitak sadašnjih i budućih generacija", rekao je Putin u govoru koji su prenosile svi kanali državne televizije.

Ruski predsjednik je razgovor sa zapadom o "pitanjima sigurnosti i strateške stabilnosti" ocijenio kao "moguć", ali "jedino na ravnopravnoj osnovi, poštujući obostrane interese". Zadaću da ponovo predvodi zemlju s više od 140 milijuna ljudi nazvao je "svetom".

"Velika je to čast, odgovornost i sveta zadaća", rekao je Putin u govoru ispod pozlaćenih kupola dvorane Andrejevski u Kremlju prije odlaska u jednu od katedrala u blizini goleme palače.

Putin Rusijom vlada četvrt stoljeća

Putin, koji vlada Rusijom više od četvrt stoljeća i u utorak je prisegnuo na novi šestogodišnji mandat, moći će ostati na vlasti barem do 2030. Sjedinjene Države i mnoge članice EU-a bojkotirale su ceremoniju zbog rata u Ukrajini.

Dio zapadnih vlada izbore ne smatra pravim izrazom demokratske volje ruskih birača jer na njima nije bilo prave alternative Putinu. Kremlj odbacuje te optužbe i tvrdi da Putin doista ima premoćnu podršku ruskog naroda. 

Putin, na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999., započinje peti mandat više od dvije godine nakon što je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, gdje su ruske snage ponovno preuzele inicijativu nakon niza preokreta i nastoje dalje napredovati.

Sa 71 godinom, Putin dominira domaćim političkom krajolikom. Na međunarodnoj pozornici, on je u sukobu sa zapadnim zemljama koje optužuje da koriste Ukrajinu kao sredstvo za komadanje Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako bi Putin u utorak mogao imenovati premijera koji će voditi njegovu vladu. 

Prema ruskom ustavu vlada mora odstupiti na početku novog predsjedničkog mandata, nakon čega on imenuje novog premijera.  Aktualni premijer je Mihail Mišustin, a Putin bi ga mogao nominirati ponovno. 

Pročitajte više