Tvrtke vezane uz Mačeka i Komeričkog žele raditi za državu, Pusić nema ništa protiv

Foto: FAH/Index

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić nedavno je raspisalo pozivni natječaj za organizaciju međunarodne konferencije Croatia Forum 2014 koji se ima održati početkom srpnja u Dubrovniku, a tvrtke koje su prijavile vežu se uz Ratka Mačeka i Davora Komeričkog iza Akcije Remorker! Kako su nam priznali, Ministarstvo u tome ne vidi problem!

Službena stranica ne radi, nemaju zaposlenike, ali imaju reference!?

Tako bi poslove organizacije željela raditi tvrtka Max Sollers, o kojoj je pisao Index u više navrata. Riječ je o tvrtki koju je osnovao Ivan Soldo, a koja po imenu kao i po poslovanju podsjeća na Massol. Uostalom Soldo je i osnivač i famoznog Massola. Soldo je oduvijek bio  u dobrim odnosima s Mačekom, a nakon niza medijskih napisa o Massolu u vrijeme razbuktavanje afere Fimi media, za minimalnih 20 tisuća kuna osnovao je novu tvrtku Max Sollers. Odmah u prvoj godini angažirani su za usluge organiziranja sajmova i kongresa za ministarstvo gospodarstva u Šibeniku. Posao su tada "odradili" za  696 tisuća kuna bez javnog natječaja.  



Službena stranica Max Sollersa ne radi, odnosno stoji da su "under construction". Prema podacima iz poslovne baze tvrtka nema zaposlenika, a prošle godine imali su dobit od 131.700 kuna, uz poslovni prihod od 280 tisuća kuna.

Ministarstvo vanjskih ne vidi problem


Za Ministarstvo vanjskih poslova ponuda Max Sollersa da radi ovogodišnji Summit sasvim je legitimna i nemaju primjedbi.

"Postupak je u fazi pregleda i ocjene zaprimljenih ponuda. Ne možemo biti nadležni niti odgovorni za to tko je sve uputio ponudu, a odabir će biti napravljen u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi te će odluka o ishodu postupka nabave biti dostavljena svim ponuditeljima koji su dostavili ponude", kažu nam iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz dokumentacije za natječaj razvidno je kako se od tvrtki nije tražio BON 1 i BON 2, koji je sve do jučer bio obvezan u javnim natječajima, a Ministarstvo nije htilo odgovoriti kako se za ovaj zahtjevan posao organiziranja dvodnevne konferencije može javiti tvrtka s nula zaposlenih.

Nisu nam htjeli odgovoriti ni na pitanje je li moguće da je Sollers priložio posao za bivšeg ministra Popijača kao "referencu", iako je riječ o jednoj od velikih afera iz doba HDZ-a.

Pago od Remorkera više nema veze s Komeričkim

Druga tvrtka koja se prijavila za natječaj je tvrtka Pago Com, uz koju se veže Davor Komerički. Riječ je o marketinškom stručnjaku koji je uhićen u akciji Remorker koja tereti šefa HGK-a Nadana Vidoševića. Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku. Iz tvrtke Pago Com kažu nam kako već mjesecima nisu u poslovnoj vezi s Komeričkim.


"Nakon izbijanja afere ‘Remorker’ prestala je naša poslovna suradnja, odnosno tvrtka Pago Com više nema nikakvih poslovnih odnosa s g. Davorom Komeričkim", tvrde nam u tvrtki.

Massol odrađivao posao od 1,8 do milijun kuna

Kako doznaje Index na adresu Ministarstva vanjskih stigle su tri ponude, a osim Max Sollersa, Pago Com tu je i tvrtka Pama Kod koja Summit organizira posljednje tri godine. Daleko najnižu cijenu ponudio je Max Sollers i to za svega 216 tisuća kuna, dok je Pama imala ponudu od 287 tisuća te Pago 385 tisuća.

Zanimljivo je kako je u vrijeme Sanadera Summit koštao puno više, iako ovogodišnji Summit traje dulje i organizacijski je zahtjevniji. Tako je 2006. godine Massol odrađivao ovaj posao za 1,8 milijuna kuna, u 2007. godini 1,2 milijuna kuna, u 2008. i 2009. godini milijun kuna. Tada se tvrdilo da je riječ o najnižoj mogućoj cijeni, no očigledno se moglo i za manje. Posljednje tri godine cijena Summita bila je manja od 300 tisuća kuna.

Za današnju postavu ministarstva vanjskih to nije sporno, a njih zanima samo ovogodišnji Summit.

Ministarstvo vanjskih poslova: Moramo gledati na racionalizaciju!

"Što se tiče ponuđenih cijena (u natječaju) ovo Ministarstvo je dužno držati se okvira vlastitog proračuna, a to znači i racionalizaciju svih troškova u onoj mjeri u kojoj je to moguće, a da se ne dovede u pitanje realizacija, u ovom slučaju - projekta", kažu nam na kraju.
   
Ovogodišnji Croatia Forum „EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija“ održat će se, tradicionalno, u Dubrovniku od 10. do 12. srpnja 2014. Iako je ostalo mjesec dana prije otvaranja Summita, natječaj još uvijek nije gotov. 

Pročitajte više