U 2012. godini dodijeljeno 8,8 milijardi kuna državnih potpora: "To je previše u odnosu na BDP"

Foto: Arhiva

PROŠLE godine dodijeljeno je ukupno 8,8 milijardi kuna državnih potpora, izvijestila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Manje je to nego godinu ranije, ali i previše s obzirom na kretanja BDP-a, zaključeno je na predstavljanju izvješća.

U sektoru industrije i usluga dodijeljeno je prošle godine najviše potpora, ukupno 5,2 milijarde kuna. Najviše proračunskog novca dodijeljeno je malim i srednjim poduzetnicima, za zapošljavanje te inovacije, istraživanje i razvoj. Istodobno, potpore u poljoprivredi i ribarstvu manje su nego godinu ranije i iznose oko 3,5 milijarde kuna te se očekuje njihov daljnji pad s obzirom na to da će se podrška tom sektoru preusmjeriti na europske fondove. Iako je ukupan iznos potpora manji za oko 230 milijuna kuna, u odnosu na kretanja BDP-a potpore su previsoke, poručuje predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

"Potpore moraju pratiti BDP, a BDP se smanjuje"

"Smanjivanje BDP-a nije pratilo i smanjivanje potpora što je proces koji se morao odvijati kako bi kretanja na području deficita bila drugačija nego što jesu", poručila je Spevec.

U drugim zemljama Europske unije potpore su manje u odnosu na BDP, kaže Spevec no dodaje da Bruxelles nema pravo preispitivati vrijednost potpora koje se dodjeljuju iz nacionalnih proračuna, nego samo njihovu legalnost. Prema podacima o procjeni učinkovitosti, potpore su ispunile svrhu, ističe Spevec.

"Jednim velikim dijelom, potpore služe da se spase poduzeća od stečaja, a drugim dijelom da se poveća investicijska aktivnost. Svaka kuna državnih potpora potaknula je investicije u iznosu od sedam kuna", rekla je Spevec.

Bez potpora ne bi bilo snimanja filmova i izdavanja knjiga, prema tvrdnjama Audiovizualnog centra, a od gubitaša koji su spašeni od stečaja Spevec je izdvojila Croatia Banku te brojna turistička poduzeća, kao i poslovanje Jadrolinije čije bi poslovanje bez subvencija države bilo upitno.

Pročitajte više