U Beogradu prosvjedi protiv vojvode: "Draža - zlikovac"; Josipović: Mihailović je zločinac

U BEOGRADU je na Višem sudu nastavljen postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića.

Saslušan je predsjednik državnog povjerenstva za tajne grobnice strijeljanih nakon 2. svjetskog rata Slobodan Marković. Otkrio je javnosti novu informaciju da je na suđenju Đuri Đuroviću, generalnom sekretaru četničkog Centralnog nacionalnog komiteta, postojao javni i tajni dio suđenja te da je na tajnom dijelu bilo je riječi o sastanku Mihailovića sa saveznicima.

Na idućem ročištu, koje je zakazano za 11. svibnja preslušat će se dijelovi audio zapisa s tog suđenja. Pravni zastupnik predlagača Zoran Živković izjavio je nakon saslušanja kako je postupak rehabilitacije pri kraju te da se odluka očekuje uskoro.

Istovremeno, ispred suda prosvjedovalo je desetak osoba s transparentima na kojima je pisalo "Draža - zlikovac". I u Novom Sadu osvanuli su plakati protiv rehabilitacije.

Jeremić: Dođite u Beograd pa ćemo pričati o tome

O pokušajima rehabilitacije Draže Mihailovića novinari u Bruxellesu pokušali su danas ispitati Vuka Jeremića. No, srpski ministar vanjskih poslova nije bio raspoložen za komentare.

"To je iznimno delikatno pitanje i prije svega unutarnja stvar Srbije. Ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje. Dođite u Beograd pa ćemo pričati o tome", bio je Jeremićev odgovor na pitanje kako će se rehabilitacija četničkog vojvode odraziti na odnose s Hrvatskom.

Josipović: Četništvo je zločinački pokret

Za predsjednika Josipovića dvojbe međutim nema, riječ je o ratnom zločincu, a četništvo je zločinački pokret. "Mogu se sjetiti puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali u bitkama zajedno s Nijemcima, Talijanima i ustašama protiv partizana. Isto tako, ne mogu se sjetiti nijedne bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša", rekao je Josipović.

Pročitajte više