U Bosni ga tražili zbog Hercegovačke banke, u Splitu s policijom istražuje tko mu je potpalio Audi A6

NI TJEDAN dana od paljevine Audija A6 u vlasništvu tvrtke Ravanca nema napretka u istrazi. Zna se tek da je netko luksuznu limuzinu na splitskim Blatinama polio benzinom i zapalio! Nije puno ostalo.

Splitska policija vodi intenzivne razgovore s vlasnikom Ravance i korisnikom Audija A6, generalom HVO-a Ivanom Medićem, kojeg su u BiH godinama neuspješno tražili zbog slučaja Hercegovačke banke.

Medić je bio logističar HVO-a, pomoćnik ministra obrane Federacije BiH Ante Jelavića i član Upravnog odbora banke te član nadzornih odbora tvrtki Monitor M i Hercegovina gradnje, inače, najvećih korisnika kredita Hercegovačke banke.

Spas potražio u Hrvatskoj

Kada se situacija s bankom zakomplicirala, Medić je poput Jelavića, spas potražio u Hrvatskoj. Izručenje nije dolazilo u obzir pošto Medić ima i hrvatsko državljanstvo. O njegovom slučaju se proteklih godina dosta raspravljalo u kontekstu izručenja osumnjičenika između BiH i Hrvatske. Na koncu je ispalo da se nešto konkretno može napraviti jedino u slučaju pravomoćne sudske presude kao u slučaju riječkog kardiologa Ognjena Šimića, koji u BiH služi kaznu zatvora premda je osuđen u Hrvatskoj.

Do pravomoćnog okončanja postupka nema mogućnosti za izručenje pa tako sad splitski policajci s Medićem pokušavaju pronaći odgovorne za paljevinu njegovog Audija A6, dok recimo s druge strane granice u svojoj rodnoj Grabovici uživa Jozo Ćurković, kojeg u Splitu traže zbog čak dva sudska postupka.

Osveta otpuštenog radnika?

Medić nije bio previše kooperativan. Policiji nije gotovo pa ništa otkrio. Tvrdi da nije imao problema, niti da je dobivao bilo kakve prijetnje. Da nisu ostali kakvi repovi s poslovanjem u Bosni ili Hercegovačkoj banci? Premda policija ne isključuje i tu mogućnost, vjerojatnije je, smatraju, da je riječ o problemima novijeg datuma. Naime, Medićeva tvrtka izgubila je u posljednjih godinu dana većinu zaposlenika, sa 90 zaposlenih pali su na svega 20. Možda je otkaz netko zamjerio direktoru?

Pročitajte više