U Bosni je počinjen genocid, Srbija to napokon mora priznati

Foto: Guliver Image / Getty Images

GENOCID. Termin je to kojeg srpski dužnosnici nerado uzimaju u usta. Izbjegavao ga je Boris Tadić, negira ga Milorad Dodik, a teško ga uspijevaju "prožvakati" i aktualni lideri Republike Srbije Tomislav Nikolić ili Ivica Dačić.

> Žalbeno vijeće jednoglasno odlučilo: Karadžiću će se ipak suditi za genocid

Uostalom, Skupština Srbije je u ožujku 2010. godine usvojila "Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici". Zločina, ne genocida. Termin genocid se u ovoj deklaraciji, koja je izazvala velike kontroverze među zdravorazmišljajućim pripadnicima srpskog civilnog društva, nigdje ne spominje.

Čitav zapadni svijet priznaje da su srpski agresori u Bosni i Hercegovini devedesetih počinili genocid. Ne samo u Srebrenici, već i Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici, Zvorniku... Današnja odluka Haškog suda da se Radovanu Karadžiću mora suditi i zbog genocida znači da će se s realnošću svojih zločina uskoro morati suočiti i Srbija.

"Zlo je počinjeno na čitavoj teritoriji BiH"

"Konačno je Haški sud shvatio stvarnu činjenicu događaja koji su se zbili u BiH i ulogu Karadžića", izjavio je za agenciju Fena profesor na Sveučilištu u Sarajevu prof. dr. Salih Fočo, komentirajući odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala.


Genocid, kaže Fočo, ne može biti "lokalan", kako ga je opisao Milorad Dodik. Zbog toga, ističe Fočo, Haški sud nije mogao osloboditi Karadžića od odgovornosti za zločine koje je počinio u pojedinim općinama.

"Zlo je počinjeno na čitavoj teritoriji BiH od srpskih snaga i zato se Karadžić ne može amnestirati. Svaka druga odluka bi bila vrlo sumnjiva i mislim da bi dovela u pitanje Haški tribunal", kazao je Fočo.

Karadžić mora odgovarati

Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu s Haškim sudom, kaže da je ovakva odluka bila očekivana. Tvrdi da niti u jednom momentu nije sumnjao da bi Karadžić mogao biti oslobođen odgovornosti za genocid.

"Naprosto, znao sam koliko tu ima dokaza i što je sve prezentirano. Bilo je neprihvatljivo da se Haški sud napravi zbog Slobodana Miloševića i njegovih satelita poput Karadžića i Ratka Mladića pa da Karadžić poslije mnogo godina bude doveden pred sud, a onda da netko kaže da u nekim općinama nije postojao genocid", kazao je Ahmić za Agenciju Anadolija.

Ovakvu odluku Haškog suda Ahmić opisuje kao važnu, ali ipak upozorava da treba pričekati da se postupak privede kraju: "Treba sačekati žalbenu presudu i za Karadžića, ali i Mladića. Svašta se događa u finalu rada Tribunala. Ovo je samo jedna etapa iz koje mi trebamo izvući pouke i da još više uložimo truda i snaga, svi zajedno, kako bi se, nakon ovakve odluke, definitivno dokazao genocid u bh. općinama".

Pročitajte više