U Dubrovniku ove sezone 7 posto dolazaka više nego lani

Foto: FAH

ŽUPAN dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je u Dubrovniku kako su turistički rezultati u toj županiji pozitivni, ali i ocijenio da ministar turizma Darko Lorencin nije ispunio svoje obećanje i vratio međustopu PDV-a kod usluga smještaja s 13 na deset posto.

Tijekom ove godine na jugu Hrvatske ostvaren je porast dolazaka od sedam posto, te porast noćenja od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestio je župan Dobroslavić.

Istaknuo je da je, u strukturi gostiju, najviše posjetitelja čine inozemni posjetitelji te kako su za ovakve rezultate zaslužni svi turistički subjekti na jugu Hrvatske.

"U našoj županiji je 92 posto stranih gostiju, a time pridonosimo izvoznoj bilanci Hrvatske'', rekao je župan dubrovačko-neretvanski te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Ministarstvo turizma nije prihvatilo prijedlog o smanjenju PDV-a na turistički smještaj s 13 na deset posto.

"Naš ministar turizma Darko Lorencin nije ispunio svoje obećanje i vratio međustopu PDV-a kod usluga smještaja s 13 na 10 posto'', izjavio je župan Dobroslavić te ocijenio da je ta stopa poreza "nepromišljeno povećana".

Najavio je da da će se u narednom razdoblju najviše pozornosti usmjeriti osnaživanju destinacijskoga menadžmenta,

Od početka ove godine do kraja kolovoza na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježeno je 1.144.958 dolazaka i 5.294.827 noćenja, što je porast u dolascima od sedam posto, a u noćenjima od četiri posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Domaći turisti su ostvarili devet posto više, a strani turisti četiri posto više noćenja od 2014. godine. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke i Ujedinjenoga Kraljevstva.

Pročitajte više