U Egiptu ukinuto izvanredno stanje nakon 31 godine

NAKON čak 31 godine u Egiptu je sinoć, točno u ponoć, ukinuto izvanredno stanje, unutar kojeg je sigurnosnim snagama bila odobrena moć da pritvaraju osumnjičenike i sude im po hitnom postupku na specijalnim sudovima.

Izvanredno stanje u Egiptu je bilo neprekidno na snazi od ubojstva predsjednika Anwara Sadata 1981. godine. Prvi put je uvedeno tijekom rata s Izraelom 1967. godine, a na snazi je bilo do 1980. godine. Nakon toga se obnavljalo svake tri godine.

Ukidanje izvanrednog stanja bilo je jedno od ključnih zahtjeva prosvjednika koji su iznijeli revoluciju u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak. Mnogi su se Egipćani bojali da bi, s obzirom na izbore u tijeku i političke borbe, u Egiptu bez izvanrednog stanja, odnosno izvanrednog zakona, mogao nastati vakuum moći. Međutim, Vojno vijeće koje vodi državu nakon svrgavanja Mubaraka je obećalo kako neće obnavljati izvanredno stanje, ali će nastaviti sa svojom odgovornošću da štite zemlju dok transfer moći ne bude gotov.

"Ovo je velika stvar za nas, to šalje jasnu poruku. Sigurnosne snage dosad su operirale u kulturi gdje su bile iznad zakona. Sad i one moraju poštovati postojeće zakone i neće uživati nikakvu dodatnu moć", kazao je aktivist za ljudska prava Hossam Bahgat.

Pročitajte više