U Europu se vraća optimizam: Povjerenje investitora na najvišoj razini od 2007.

Foto: Hina

JUČER objavljeni podaci o PMI indeksu (Indeks menadžera nabave) prerađivačkog sektora u Italiji pokazuju da je u travnju došlo do neočekivanog porasta na 53,8 bodova čime je vrijednost indeksa za 0,5 baznih bodova viša od prethodnog mjeseca.

Ovakva razina PMI indeksa prerađivačkog sektora u Italiji je najviša razina ostvarena u posljednjih godinu dana, navode analitičari RBA.

Također objavljeni su konačni podaci o PMI indeksu prerađivačkog sektora u Francuskoj koji su zabilježili nešto niže vrijednosti indeksa u travnju u odnosu na prve rezultate (48,0 bodova u odnosu na 48,4 boda).

Investitori optimistični kao prije krize

S druge strane, konačni podaci za isti pokazatelj u Njemačkoj pokazali su nešto bolje ostvarenje vrijednosti indeksa u travnju u usporedbi s preliminarnim rezultatima (52,1 bod u odnosu na 51,9 bodova). Stoga je PMI indeks prerađivačkog sektora na razini eurozone, prema konačnim podacima za travanj zabilježio blago veću vrijednost indeksa (52,0), posljedično boljem ostvarenju indeksa u najvećem gospodarstvu eurozone.

Sentix indeks investitorskog povjerenja u eurozoni u svibnju je dosegnuo razinu od 19,6 (0,5 baznih bodova više od očekivanja), što je izuzev ostvarenja u prethodnom mjesecu najveća vrijednost pokazatelja od 2007. godine.

Podaci o tvorničkim narudžbama u SAD-u pokazuju da je, prema revidiranim podacima u veljači ostvaren blagi pad tvorničkih narudžbi od -0,1% no u ožujku je uslijedio oporavak te je mjesečni rast ubrzao na +2,1% (+0,1 iznad očekivanih vrijednosti). Ukupne zalihe prerađivačke industrije u ožujku su zabilježile blagi pad od 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu one u vojnom sektoru bilježe značajno veće smanjenje od -1,0%.

Pročitajte više