U Grohotama na Šolti otvorena obnovljena škola i nova sportska dvorana

Foto: olinta.net

U GROHOTAMA na Šolti danas je otvorena nova školska sportska dvorana i obnovljena zgrada osnovne škole, u što je uloženo 15 milijuna kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova izdvojilo 11, a Splitsko-dalmatinska županija četiri milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar regonalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je na svečanosti kako projekti kao što su nova školska dvorana i obnovljena školska zgrada u Grohotama na Šolti pridonose ostanku mladih ljudi na otocima, a to znači i njihovoj demografskoj obnovi.

Kako je rečeno na svečanosti, škola trenutačno ima 63 učenika.

"Pred nama je veliki novac koji ćemo koristiti za razvoj manje razvijenih sredina, sela i ruralnih sredina širom Hrvatske, a Europska unija će nam u tomu pomoći s 300 milijuna eura, to jest više od dvije milijarde kuna godišnje, a to će pridonositi ostanku mladih i zasnivanju obitelji u takvim sredinama i sprječavanju odljeva pučanstva", rekao je Grčić.

Dodao je kako će taj novac, osim na otoke, biti usmjeren i u Dalmatinsku zagoru te u Liku i veći dio Slavonije.

"Ovako veliki novac za razvoj ruralnih sredina nikad ranije nismo imali. To je golem potencijal i šansa za Hrvatsku", istaknuo je Grčić.

Po njegovim riječima, političari tijekom svojega mandata ne bi smjeli misliti na svoje pozicije, nego na svoju zadaću da kroz projekte kao što je danas otvorena nova školska sportska dvorana i obnovljena školska zgrada u Grohotama pokazuju da rade za interese građana.

"Poslanje političara je da budu u funkciji građana i ako tako shvatimo svoju funkciju, mijenjat će odnos građana prema politici koji trenutačno s pravom nije pozitivan i nije dobar", rekao je Grčić.

U izjavi novinarima Grčić je istaknuo kako je u mandatu sadašnje Vlade u Hrvatskoj otvoren 21 objekt poput onog u Grohotama na Šolti.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević istaknuo je kako su u roku od samo dvije godine izgrađena nova školska sportska dvorana i obnovljena školska zgrada u Grohotama ukupne površine veće od 700 metara četvornih.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako je danas veliki dan za Šoltu i županiju.

"Ovakvim projektima kao što je nova školska sportska dvorana i obnovljena školska zgrada zaustavljaju iseljavanje s otoka", istaknuo je Ževrnja.

Načelnik šoltanske općine Nikola Cecić Karuzić rekao je kako ta općina sa 6000 kuna stimulira prvorođeno dijete, za drugorođeno dijete daje 12.000 kuna, a za trećerođeno i svako sljedeće 20.000 kuna.

"Šolta ima 2000 stalnih stanovnika, a u ljetnim mjesecima na otoku je oko 12.000 ljudi", dodao je Nikola Cecić Karuzić.

Pročitajte više