U Hrvatskoj godišnje 600 slučaja melanoma: Besplatno pregledajte svoju kožu!

Broj oboljelih od melanoma u našoj zemlji stalno raste. Zato se diljem Hrvatske i ove godine provodi projekt Euromelanoma day.

Hrvatska se zagrijala na plus 30. Dovoljan poziv svima da, osim uživanja na suncu, razmisle o pregledu kože. Kožu možemo pregledati potpuno besplatno na Danima otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, 8. svibnja. Evo što kaže doktorica Sanja Poduje.

"Cilj akcije je da se građani što bolje informiraju, a pregled kože se može obaviti tijekom cijele godine u Domovima zdravlja ili u bolnicama", pojašnjava Poduje.

U Njemačkoj, primjerice tako nešto nije moguće. Pregled se obavlja samo kod privatnika. Kod naših cijene rastu i do 500 kuna. Što nije puno ako znamo da u Hrvatskoj 600 ljudi godišnje čuje da ima melanom. U usporedbi sa stanovnicima sjeverne Europe, ovaj broj i nije prevelik.

"Imate veći broj melanoma, recimo, u Švedskoj nego na Mediteranu što se povezuju s tim da su Šveđani svijetle pute i povremeno odlaze u južne krajeve pa onda izgore na suncu", kaže Poduje.

Odlazak liječniku preporučuje se svima koji na koži primijete madeže ili mrlje sumnjive boje i oblika. Melanom, osim na koži može nastati u vlasištu, na noktima, dlanovima, tabanima i na sluznici.

Pročitajte više