U Kaliforniji testiraju pilulu za prevenciju zaraze HIV-om

KALIFORNIJSKE su vlasti izvijestile kako planiraju započeti s testiranjem prevencijske pilule protiv HIV-a, u nadi da će time spriječiti širenje zaraze. Kako prenosi Los Angeles Times, riječ je o Truvada pilulama koje se inače koriste za liječenje već zaraženih pacijenata, a koje je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) već odobrila u svrhu liječenja, ali ne i prevencije zaraze.

Pilula će biti propisana za 700 osoba iz "visokorizičnih skupina" - gay i biseksualnim muškarcima te transrodnim ženama iz Los Angelesa, San Diega i Long Beacha. Cijena pilula je čak 26 dolara po danu (oko 150 kuna) pa su one, kako navode stručnjaci, "isplative" doista samo onima koji su izloženi visokom riziku. Američka vlada je za potporu ovom istraživanju izdvojila 11,8 milijuna dolara.

Dr. Richard Haubrich sa Sveučilišta u San Diegu, jedan od voditelja studije, kaže kako uzimanje ove pilule može prevenirati zarazu HIV-om, ali napominje kako je najveći problem to što ljudi teško stječu naviku redovitog uzimanja lijekova. Zato u San Diegu istraživači planiraju sudionike istraživanja sms porukama podsjećati da uzmu pilule, a u Los Angelesu će redovito testirati koncentraciju spomenutog lijeka u krvi osoba koje ga uzimaju.

Pročitajte više