U Karlovačkoj županiji 26 osoba izjasnilo se Romima: "Bili smo dobri za rat, a sad za nas nema posla"

Foto: FAH

U KARLOVAČKOJ županiji, po zadnjem popisu stanovništva, samo se 26 osoba izjasnilo kao Romi iako ima nekoliko desetaka romskih naselja, uglavnom ilegalnih, s nedostatnom komunalnom infrastrukturom i s teškoćama koje znatno premašuju prosječne statističke pokazatelje društva, zaključeno je na okruglome stolu "Jučer, danas, sutra – institucionalna podrška Romima Karlovačke županije", održanom u karlovačkoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Predstavljen je istoimeni međunarodni projekt o položaju Roma u Europi, čiji su partneri iz Slovenije, Hrvatske, Poljske, Slovačke i Francuske, a svrha mu je da se do kraja godine istraži što je moguće više podataka o položaju Roma te da ministarstva, zavodi, udruge, romski aktivisti i institucije koje rade s Romima imaju što više relevantnih podataka, primjera dobre prakse i dostupnost provedenim projektima kako bi Romi sami u svojim sredinama lakše kreirali rješenja za izlazak iz izolacije i diskriminacije. Istraživač na projektu Mihovil Mates rekao je da će od sljedećeg mjeseca s tim u vezi javnosti biti dostupna internetska stranica na pet jezika, a trajno će je uređivati Razvojno-obrazovni centar iz Novog Mesta u Sloveniji.

Najveći izazov istraživačima, rekao je Mates, jest taj što Romi nisu definirani kao nacionalna manjina. "Romi su kod nas de facto Hrvati", dodao je.

Potrebna pozitivna diskriminacija

Na skupu je zaključeno da ne postoji pojačana društvena skrb, potrebna pozitivna diskriminacija, jer se ta populacija tretira po istim kriterijima i zakonskim rješenjima kao ostala populacija.

Ravnatelj ogulinske Prve osnovne škole Željko Ranogajec pohvalio je tu školu u kojoj oko 80 posto romske djece završi osam razreda.

"Djeca se sto posto deklariraju katolicima, idu na katolički vjeronauk", rekao je, dodajući kako većina njih ne dođe do krizme. "Župni vikar obilazi obitelji da shvati psihologiju i mentalitet tih ljudi, da ih animira i da im pomogne da se intenzivira njihov vjerski život u smislu bolje integracije", rekao je Ranogajec.

Hudorović: Prošle godine zaposlena dva Roma

Predstavnik Roma Mile Hudorović rekao je da su s uslugama u zdravstvu vrlo zadovoljni, da nema diskriminacije, ali, dodao je, mora reći kako - kad je riječ o drugim problemima - "nigdje nije tako malo brige za njihove probleme kao u Karlovcu". Kako je rekao, prošle godine posao su pronašla dvojica Roma. Hudorović je istaknuo da se ne deklariraju kao Romi jer u zdravstvu to nije bitno.

"Bili smo dobri za Domovinski rat. Ja sam veteran, kao i moj sin, a sada se Karlovac manje od svih gradova brine za naša naselja, počev od gradonačelnika, a kad tražimo posao, samo nas pogledaju, vide - to je Rom i za nas posla nema", istaknuo je.

Blaženka Presečan rekla je kao predstavnica grada da oni ne mogu zapošljavati Rome i druge nezaposlene građane te da to nije njihov posao, ali, dodala je, pomažu kroz gradski socijalni program te zna, kao članica Povjerenstva za stambeno zbrinjavanje, da su mnoge romske obitelji dobile gradske stanove kada su na to stekle pravo po valjanim kriterijima.

Pročitajte više