U Ljubljani održan slovensko-kineski poslovni forum: Dvije će zemlje povećati suradnju

Foto: FAH

VIŠE stotina slovenskih i kineskih gospodarstvenika sudjelovalo je u Ljubljani na poslovnom forumu povodom posjeta Sloveniji potpredsjednika kineske vlade Wang Yanga, izražavajući nadu u povećanje robne razmjene i međusobnih investicija.

Wang je na početku konferencije rekao da kineska vlada potiče svoja poduzeća da sudjeluju u privatizaciji slovenskih državnih tvrtki u procesu koji se nastavlja, ali i u razvoju slovenske infrastrukture, luka, željeznica i energetike.

Kineske su banke za te namjene spremne nuditi fleksibilne oblike financiranja, a treba se nadati da će se poduzeća iz obje države povezati i postići dogovor na nekoliko značajnih projekata, kazao je Wang.

Istodobno, on je pozvao slovenska poduzeća da dolaze i investiraju u Kinu, te se zauzeo za vizne olakšice za kineske turiste.

"Slovenske investicije u Kini nisu tako velike po obujmu, ali su dragocjene jer se radi o visokotehnološkim tvrtkama", rekao je Wang, te podsjetio i na sve veću investicijsku aktivnost kineskih ulagača u Sloveniji, posebno u Mariboru i okolici.

Potpredsjednik slovenske vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da Slovenija stranim investitorima nudi pravu kombinaciju kvalitete i visoko obučene radne snage, te da Slovenija ima kvalitetnu infrastrukturu, te veze u regiji i Europi.

"Naši odnosi s Kinom su dobri i razgranati, a Kina je za nas najvažniji trgovinski partner u Aziji", kazao je Židan.

Bez konkretnih dogovora, ali puno nada za budućnost


Napomenuo je da bi trebalo izbalansirati međusobnu robnu razmjenu u kojoj sada velikim dijelom preteže kineski izvoz u Sloveniju, dok je slovenski izvoz u Kinu mnogo manji, te da je cilj iduće godine razmjenu povećati.

Konkretno dogovorenih poslova na forumu kojemu je prisustvovalo 150 kineskih i stotinjak slovenskih gospodarstvenika nije bilo, ali su dogovoreni daljnji kontakti i posjete.

Najviše mogućnosti za suradnju i investicije obje su strane ocijenile na područjima prometa i logistike, distribucije, investicijskog bankarstva i financijskih usluga, na području nekretnina, poslovnih usluga, poljoprivrede, šumarstva i drvoprerađivačke industrije, te energetike i proizvodnje građevinske opreme.

Poseban naglasak bio je i na mogućnosti većeg izvoza slovenske hrane, osobito mesa, u Kinu.

Slovenski mediji navode ocjene ekonomista da Slovenija najviše očekuje na području pomorskog prometa u većem povezivanju kineskih luka sa slovenskim Koprom, na području energetike, te na području modernizacije željeznica, gdje Kinezi Sloveniji već duže vremena nude svoje potencijalne usluge.

Pročitajte više