U Makarskoj pokopan osnivač ACI-ja Veljko Barbieri, počast mu nisu odali ni SDP, ni HDZ

Foto: Tea Cimaš/Cropix

U MAKARSKOJ je danas pokopan Veljko Barbieri, osnivač ACI-ja. Začudo, s obzirom na izuzetni značaj koji je Barbieri imao u razvoju nautičkog turizma, sprovod je protekao bez viđenijih osoba iz makarskog političkog života.

SDP i HDZ jedinstveni u obvezama

"Nažalost, nisam mogao doći jer sam imao druge obveze", kazao nam je Marko Ožić Bebek, donedavni HDZ-ov gradonačelnik Makarske.

"Ja sam imao zakazane obaveze i primanje građana pa sam poslao zamjenika Miroslava Družijanića", kazao nam je SDP-ov gradonačelnik Tonči Bilić. 

Mileta: Nikoga nisam vidjela od makarskih političara na sprovodu. To je žalosno

"Ja ga nisam vidjela. Bila sam jedina predstavnica političkih stranaka u Makarskoj, što je, držim, žalosno, a i skandalozno jer je Veljko Barbieri bio Makaranin poznat ne samo u Hrvatskoj, već i mnogo šire. Neugodno me iznenadilo kako je tako malo ljudi došlo na sprovod, a pogotovo nedolazak viđenijih predstavnika političkog života u gradu", kazala nam je Maja Mileta, predsjednica SU Makarska.

Barbieri osigurao pet milijuna DEM za marinu u Makarskoj, novac nestao, luka se nikada nije izgradila 

Kad se govori o Makarskoj i Barbieriju, neizostavno se dođe na temu pet milijuna DEM koje je početkom 90-ih osigurao Gradu za izgradnju marine. Novac, podijeljen među hotelskim poduzećima Makarske rivijere je nestao, a marina nikada nije izgrađena.

"HDZ je isprva bio protiv marine, a onda su 2009. godine promijenili mišljenje i založili se za promjenu plana kako bi se izgradila", podsjetio je Bilić.

"Nismo mi bili protiv, nego se Makarska, kao i uvijek, podijelila po pitanju marine", ispravio je Bebek.

SDP-ov gradonačelnik žali se na prezaduženost: Gori od nas samo je Ludbreg

Novi gradonačelnik Makarske požalio nam se i kako je u problemima preko glave i da je termin za lokalne izbore uoči turističke sezone vjerojatno najgore rješenje koje se moglo smisliti za priobalne gradove i općine.

"Cijeli dan sam proveo na rješavanju naslijeđenih problema, a najgore je kreditno zaduženje Grada Makarske od 60 i pol milijuna kuna za gradnju sportske dvorane s bazenom. Grad Makarska je drugi najzaduženiji grad u odnosu na svoj proračun. Prvi je, mislim, Ludbreg s 112 posto zaduženja u odnosu na proračun, a drugi smo mi. Dug je u visini 70 pa do čak 90 posto proračuna, ovisno od godine do godine", žali se Bilić.

"Kredit nije problem jer ga Grad Makarska uredno servisira i ne može se gledati zaduženje na taj način jer se kredit ne vraća tijekom jedne, već više godina", kazao nam je Bebek.

Pročitajte više