U Paragvaju odbijen zahtjev za prekid trudnoće desetogodišnje djevojčice koju je silovao očuh

Ilustracija: Jose Valiente/Flickr

PARAGVAJSKE vlasti odbijaju dati dopuštenje za prekid trudnoće 10-godišnje djevojčice koju je navodno silovao očuh ukoliko se ne pojave zdravstvene komplikacije koje bi ugrozile njezin život.

Usprkos preklinjanju majke i pozivima međunarodnih aktivista, liječnici iz Asuncióna potvrđuju za Guardian da nakon 22 tjedna trudnoće ne postoje zdravstveni rizici koji bi dozvolili kršenje strogih zakona protiv pobačaja u Paragvaju.

"U ovom trenutku ne postoji razlog za prekid trudnoće," rekla je Lida Sosa iz ministarstva zdravlja. "Zapravo, s obzirom na stupanj trudnoće, za djevojčicu bi bilo opasnije da se podvrgne zahvatu bez pažljive procjene medicinskih stručnjaka".

Stav paragvajskih vlasti izaziva međunarodnu osudu pobornika ljudskih prava i ravnopravnosti žena koji vjeruju da je djevojčica, čije ime nije objavljeno jer je maloljetna, suočena s psihološkim i zdravstvenim rizicima ukoliko u tako ranim godinama postane majka.

Religijska dogma

Lilian Soto, feministička aktivistica iz Centro de Documentación y Estudios kaže da je paragvajski sustav iznevjerio djevojčicu i ugrozio njezin život zbog religijske dogme.

"Kad uvažite prijetnju životu, anatomske i psihološke rizike, prvi korak kojeg treba poduzeti u slučaju trudnoće djevojčica mlađih od 13 godina je abortus. To je ono što vlasti ne razumije..," rekla je Soto. "Ta je djevojčica sada sama ... i država je očito odgovorna za to".


Osudi se pridružila i lokalna podružnica Amnesty International uz ocjenu da ograničenja prava na pobačaj krše međunarodni zakon i ugrožavaju život djeteta.

"Psihički i psihološki utjecaj nasilnog nastavka neželjene trudnoće se svodi na mučenje," rekla je Guadalupe Marengo, zamjenica direktora AI-a. "Siljenje djeteta da nosi bebu do sazrijevanja, protiv njegove volje, može imati razarajuće posljedice na zdravlje".

Međunarodni Centar za reproduktivna prava pokušava osporiti odluke paragvajske vlade na sudu, piše Guardian.

Pročitajte više