U Sloveniji počela kampanja za lokalne izbore: Hoće li Janković i po četvrti put postati gradonačelnik Ljubljane?

Foto: Wikipedia

U SLOVENIJI je u petak otvorena jednomjesečna kampanja uoči lokalnih izbora na kojima će birači 5. listopada birati načelnike i članove općinskih vijeća u ukupno 2012 općina. Ovogodišnji se izbori prvi put odvijaju po pravilu da kandidati i stranke ne smiju primati donacije poduzeća.

Izabrani predsjednik nove vlade u formiranju Miro Cerar najavio je u svojem programu da će se zalagati za reformu lokalne samouprave i sustav u kojemu bi se broj općina smanjio, ali bi im se dale veće ovlasti.

Nova vlast izabrana na parlamentarnim izborima 13. srpnja najavila je i uvođenje mogućnosti opoziva gradonačelnika koji su tijekom mandata upali u korupcijske afere ili protiv kojih su pokrenuti kazneni postupci. To po sadašnjem zakonu nije moguće pa su neki gradonačelnici, poput bivšeg gradonačelnika Maribora Franca Kanglera, prije dvije godine dali ostavke tek pod pritiskom javnosti, nakon velikih nereda i prosvjeda protiv političkih elita i korupcije.

I u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji jedna od tema bit će prijedlozi da se broj općina smanji za polovicu, jer ih toliko ne ispunjava kriterij prema kojem osnovna jedinica lokalne samouprave mora imati najmanje 5000 stanovnika. Aktualno je i pitanje financiranja, jer je većina općina prezadužena, a godišnje na državnoj razini ostvare proračunski manjak od 100 milijuna eura.

Glavna politička "bitka" ovih lokalnih izbora vodit će se u Ljubljani, gdje ponovno za gradonačelnika kandidira Zoran Janković. Njegova je politička karijera u silaznoj putanji, što potvrđuje i činjenica da Jankovićeva stranka na parlamentarnim izborima nije uspjela dobiti nijednog zastupnika. Zato je upitno hoće li osvojiti četvrti mandat gradonačelnika, što mu je u prethodna tri navrata uspijevalo u prvom krugu i to s velikom prednošću.

Pročitajte više