U Sloveniji zbog afere teške 19,2 milijuna eura priveden većinski vlasnik Luke Zadar

Foto: 057info.hr

DANIEL ROBNIK, vlasnik mariborske tvrtke za taksi prijevoz i većinski vlasnik Luke Zadar, priveden je u četvrtak u akciji slovenskog Nacionalnog ureda za istrage, javlja portal MediaPress
 
"Radujem se istrazi jer ću kroz nju dokazati svoju nevinost", izjavio je Robnik slovenskim medijima nakon što je, nedugo nakon privođenja, pušten da se brani sa slobode. Radi se o slučaju na kojem slovenski istražitelji rade od travnja ove godine, a samo jučer su u Mariboru pretražili 11 stambenih i poslovnih prostora. 
 
Robnika i ostale tereti se za otuđivanje imovine vrijedne 19,2 milijuna eura. Tereti ih se za izigravanje vjerovnika, te im prijeti do pet godina zatvora. 
 
Sporna je upravo transakcija putem koje je Robnik postao vlasnik 53,6 posto dionica Luke Zadar. Istraga protiv Robnika i njegovih navodnih partnera dio je veće istrage na kojoj slovenski istražitelji rade već godinama, a koja se tiče sumnjivih transakcija vezanih za fondove Zvon 1 i Zvon 2 Mariborske nadbiskupije.
 
Ti su fondovi, piše MediaPress, kupili većinski paket dionica Luke Zadar posredstvom firmi Storitve iz Slovenije i Manaus iz Zadra. Robnik je do većinskog udjela u Luci Zadar došao, ističe MediaPress, otkupivši 19 milijuna eura potraživanja firme Storitve prema Manausu, posredstvom tvrtke Diluculo d.o.o. osnovane prije dvije godine u Ravnom u blizini Gline, koju je Robnik kupio i prebacio u Zagreb.
 
Prema pisanju MediaPressa, dionice Luke Zadar tako su išle iz ruke u ruku u čudnim transakcijama putem međusobnim ugovorima o preuzimanju dugova, ali nitko nikome nije ništa plaćao: plaćani su, piše MediaPress, samo troškovi ovjere ugovora kod bilježnika.
 
U svibnju ove godine Vlada RH je obnovila koncesiju za Luku Zadar do 2039., uz obvezu ulaganja od 215 milijuna kuna. Kao garancija za takve poslove izgledala je najavljena poslovna suradnja s Antom Gotovinom koji je za svoju tvrtku Pelagos planirao graditi hladnjaču za tune zajedno s Lukom Zadar.

Pročitajte više