U Splitu pala prva presuda za spolno uznemiravanje: Šefu uvjetna jer je zaposlenicu dirao po grudima!

Ilustracija: scx.hu

U SPLITU je pala prva presuda za novo kazneno djelo spolnog uznemiravanja. Izdan je kazneni nalog temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Splitu kojim je 60-godišnji šef dvorane osuđen na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine dana. Ukoliko se bude žalio, morat će se organizirati suđenje.

Nasrnuo na zaposlenicu u garderobi

Scena se dogodila prije nepunih godinu dana u garderobi dvorane kojom šefuje optuženik. U presudi se navodi da je u nakani uspostavljanja intimne veze mimo volje zaposlenice prišao zaposlenici s leđa dok je spremala ključeve na zidnu ploču.

"Dobra si", kazao joj je te položio obje ruke na njezine grudi, a potom je desnu ruku spustio na njenu stražnjicu. Ona ga je, pak, odgurnula laktom te pobjegla iz garderobe, osjećajući uvrijeđenost te strah za svoju egzistenciju zbog ovisnosti o njegovoj volji i nahođenju, navedeno je u presudi.

Za spolno uznemiravanje i do godine zatvora

Spolno uznemiravanje definirano je u članku 156. Kaznenog zakona. Predstavlja svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Propisana je kazna zatvora do jedne godine.  

Pročitajte više