U Srbiji više od 500 nestalih: Nesnosni smrad u Obrenovcu, Smederevo strepi od Dunava

Foto: FAH

STANJE u poplavljenim područjima u Srbiji danas je stabilno. Noć je prošla bez problema na Savi i Dunavu.

U Beogradu je situacija uz obje rijeke stabilna, u očekivanju porasta vodostaja u petak. Na Dunavu je stanje pod potpunom kontrolom, javlja B92. Vodostaj kod Bezdana je ispod granice redovne obrane, a u Mađarskoj je u dodatnom padu.

Situacija u poplavljenim mjestima u Srijemu se smiruje, ali ona nisu sigurna za povratak evakuiranih građana, izjavio je za RTS koordinator kriznog štaba u Moroviću, Mladen Kuribak. Očekuje se da će se danas evakuirani stanovnici Bariča vratiti u svoje domove.

MUP Srbije priopćio je da je njihovom operativnom centru od 18. svibnja do danas prijavljen nestanak 798 osoba s područja ugroženih poplavama, od kojih je nađeno 215 osoba. MUP napominje da ti brojevi nisu precizni zbog toga što više građana prijavljuje nestanak jedne osobe, prenosi B92. Na području nastradalom od poplava pronađeno 27 žrtava, od kojih je najmanje 10 ili 11 preminulo prirodnom smrću.

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da će obnova zemlje ići u četiri faze, a da se od donatora očekuje četvrtina potrebnog novca.

Određenom broju muškaraca tijekom dana bit će dozvoljen povratak u pojedina sela obrenovačke općine kako bi pomogli u normalizaciji života, rekao je za RTS-a načelnik Uprave za izvanredne situacije Beograda Rade Milošević.

Troje privedenih zbog krađe u poplavljenim krajevima


Srpska policija uhapsila je tri muškarca koji su pljačkali po poplavljenim krajevima. Jedan od njih čak je i prebio vlasnika trgovine koji je robu iz svog dućana pokušavao spasiti od poplave.

Privedeni su B. S. (35) iz Aleksinca, V. M. (26) iz Paraćina i D. K. (27) iz Jagodine. B.S. je ukrao garažna vrata iz jednog dvorišta u Paraćinu, a D.K. je priveden zato što je počinio više kaznenih djela teške krađe u Jagodini: on je metalnom šipkom obijao podrume i iz njih uzimao stvari za koje je mislio da ih može preprodati.

Najgori od svih ipak je V.M. iz Paraćina, kojeg se tereti da je ispred jedne kineske radnje ukrao mobitel, te prebio vlasnika trgovine koji je pokušavao spasiti svoju robu iz poplavljenog lokala.



Dok se Srbija davila, Nikolić pekao rakiju

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić proveo je vikend uz rakiju i pečenje u Bajčetini dok je Srbija plivala u vodi, ali to želi sakriti, tvrdi Blic koji su tu informaciju dobili od jednog predsjednikovog suradnika. On tvrdi da je Nikolić još u petak stigao u Bajčetinu.

"U subotu od ranog jutra je pekao rakiju "tomovaču", a u nedjelju je bilo posebno slavlje jer je imao neke vrlo važne goste. Ražanj se pušio tijekom čitavog jutra" otkriva neimenovani izvor za Blic koji je tu informaciju pokušao dobiti i od Nikolićeve savjetnice Stanislave Pak.

"Vaša pitanja su nastavak kampanje protiv predsjednika, koju vodite čak i u vrijeme katastrofalne nesreće koja je pogodila Srbiju. Predsjednik je u subotu bio u diplomatskoj komunikaciji sa šefovima država Slovenije, RS, Bjelorusije i Azerbejdžana, što direktno što preko kabineta. Istovremeno je koordinirao aktivnosti oko prikupljanja humanitarne pomoći ugroženim područjima. U utorak je stigla pomoć iz Azerbejdžana kao realizacija dogovora dvojice predsjednika. U nedjelju je predsjednik bio domaćin najbližem suradniku šeika koji je obećao pomoć od 10 milijuna eura", odgovorila je Stanislava Pak.

Osim medija, i građani Srbije upitali su se gdje im je predsjednik u trenutku prirodne katastrofe u zemlji. Nikolić je u ponedjeljak odnio pomoć u Krupanj, a danas će u Parizu s francuskim predsjednikom razgovarati o pomoći Srbiji.

Donatorski sastanak za otklanjanje šteta od poplava u Srbiji

U Beogradu se u četvrtak održava međunarodni donatorski sastanak čiji je cilj prikupljanje pomoći za otklanjanje i ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava koje su u posljednih sedam dana diljem Srbije nanijele velike štete u infrastrukturi i gospodarstvu i odnijele najmanje 27 žrtava.


Srbijanska vlada priopćila je da će premijer Aleksandar Vučić i resorni ministri upoznati potencijalne donatore s razmjerama poplava kakve nisu zapamćene u posljednjih 120 godina, otkad u Srbiji traju hidrometeorološka mjerenja.

Potencijalni donatori bit će akreditirani predstavnici diplomatskog zbora i međunarodnih financijskih organizacija u Srbiji, a ministrica bez portfelja, zadužena za europske integracije, Jadranka Joksimović kaže da nije riječ o "pravoj donatorskoj konferenciji" jer zasad postoje samo preliminarne procjene štete.

Osim zemalja Europske unije i finacijskih organizacija poput Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Međunarodnog monetarnog fonda, donatorskom sastanku naočit će i predstavnici zemalja iz cijelog svijeta, objasnila je ministrica Joksimović.

Do sada je, kako izvješćuje Radiotelevizija Srbije, sudjelovanje na donatorskom sastanku potvrdilo izaslanstvo EU u Srbiji, veleposlanstva SAD, Njemačke, Ruske Federacije, predstavnici Svjetske banke, Europske investicijske banke.

Ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin ocijenio je da u pružanju pomoći postoje tri koraka - brzo reagiranje kojim se smanjuje broja žrtava, pružanje humanitarne pomoći jer je veliki broj ljudi napustio svoje kuće, i na kraju - renovoranje svega što je u poplavi srušeno ili uništeno.

U Srbiji zasad postoje samo preliminarne procjene štete i nagovještaji da će se mjeriti "stotinama milijuna eura" jer će samo Elektroprivreda Srbije, kako je rečeno, izgubiti više od 200 milijuna eura budući je, među ostalim, potpuno poplavljen i ugljenokop s kojeg se još dugo ne može koristiti ugalj za termoelktrane.

Istodobno se, po tvrdnjama čelnika Elektroprivrede Srbije, posljednjih dana oko 500.000 eura dnevno troši na uvoz struje jer ne radi jedan blok termoelektrane Nikola Tesla, a za trećinu je smanjena proizvodnja u hidroelektranama koje zbog izuzetno visokog vodostaja rijeka moraju ispuštati vodu.

Detaljnije procjene štete počet će čim se voda povuče, najavili su srbijanski dužnosnici.

Međunarodni donatori obećali pomoć Srbiji u oporavku od poplava

Međunarodni donatori spremni su pomoći Srbiji u borbi s posljedicama katastrofalnih poplava, poručeno je u četvrtak s donatorskog sastanka u Beogradu i najavljeno da će donatorska konferencija uslijediti nakon procjene šteta za koje srbijanske vlasti navode da su najveće u elektroenergetskom sektoru i poljoprivredi.

Međunarodna zajednica, kako je rečeno, podupire Srbiju u teškom razdoblju i voljna je staviti joj na raspolaganje "svoje resurse i financijske mehanizme" za obnovu zemlje od poplava.


Šteta koju je Srbija pretrpjela proteklih dana u katastrofalnim poplavama znatno premašuje 174,5 milijuna eura, odnosno 0,64 odsto nacionalnog bruto društvenog proizvoda, što je uvjet za pomoć iz fonda Europske unije, priopćio je sudionicima donatorskog sastanka premijer Aleksandar Vučić.

Šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport rekao je da Beograd može odmah računati na pomoć Unije od 30 milijuna eura za najhitnije potrebe u otklanjanju posljedica poplava.

Sastanku potencijalnih donatora nazočili su predstavnici diplomatskog zbora i veleposlanstava 27 zemalja, predstavnici Vijeća Europe te dužnosnici međunarodnih financijskih institucija - Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke, Svjetske banke.

Vučić je, upoznajući sudionike sastanka s razmjerama štete od poplava, priopćio posljednje službene podatke - da je evakuirano ukupno 31.879 osoba koje su smještene u 140 kolektivnih centara, najvećim dijelom u Beogradu, srušena su 1.763 objekta, a poplavljeno ih je više od 2.000 poplavljeno, a od 39 poplavljenih općina s ukupno oko 1,6 milijuna stanovnika najveći stradalnik je beogradska prigradska općina Obrenovac.

Pokrenuto je na tisuće klizišta koja su uništila ili oštetila kuća i infrastrukturu, bujica je odnijela ili oštetila i brojne dionice pruge, a Srbiju očekuju ozbiljni radovi na popravku teško oštećene pruge Beograd-Bar.

Oštećena su i ukupno 52 javna objekta među kojima najviše škola te više od 300 poslovnih objekata.

Srbijanski premijer naglasio je da su u gospodarstvu energetski i poljoprivredni sektor pretrpjeli najveću štetu, poglavito termoelektrana Nikola Tesla (TENT), koja proizvodi 53 posto struje potrebne Srbiji, a pod vodom su i ugljenokopi s kojih se ona opskrbljuje ugljem, zbog čega sada, navodi Vučić, Srbija kupuje struju za oko 500.000 do milijun eura.

"Pod vodom je 80.000 hektara. Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo promet poljoprivrednim proizvodima s područja ugroženih poplavama. Sve što je bilo zasijano nestalo je u jednom danu", naglasio je Vučić, ocijenjujući da će sve to utjecati na umanjeni rast ili pad proizvodnje.

Vučić se zahvalio za dosad upućenoj pomoći, nabrajajući sve zemlje pojedinačno iz kojih su stigli spasilački timovi, crpke za vodu, čamci, generatori i prateća oprema, humanitrarna pomoć te zamolio za daljnju pomoć istaknuvši da ona neće biti zloupotrebljena već da će potrošnja svih donacija biti transparentno i javno predočena.

Ministrica bez portfelja zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović rekla je kako se Srbija već priprema konkurirati za novac iz raspoloživih fondova EU, a kako je srbijanskom izaslanstvu rečeno u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje je Joksimović bila sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, Srbija ima na raspolaganju 10 tjedana da pripremi procjenu štete, dok će istodobno Europska komisija pripremati svoje mehanizme.

Cilj je da Beograd do srpnja preda molbu kako bi do najkasnije u rujnu Bruxelles mogao odobriti sredstva za pomoć u otklanjanju poplava.

"Srbija je od izbijanja poplava od zemalja članica EU dobila pomoć i više nego što je traženo, a ekipe stručnjaka iz EU pomažu u zaštiti od poplava elektroenegetskih objekata", istaknuo je na donatorskom sastanku šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport i podsjetio da Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, ima ista prava kao i članice u korištenju sredstava Fonda solidarnosti.

Točan iznos pomoći koju će Srbija dobiti od EU za otklanjanje posljedica poplava bit će utvrđen tek na osnovi procjenjene štete, rekao je britanski diplomat i najavio da će doći i 200 stručnjaka iz zemalja Unije koji će pomagati srbijanskoj vladi u kontroli sanacija štete i trošenja novca koji je tome namijenjen.

Davenport je podsjetio da je u fazi spašavanja tijekom poplava u Srbiji sudjelovalo 19 zemlja EU te da je Unija trenutno angažirana na ispumpavanju vode iz ključnih elekroenergetskih postrojenja.

Povjerenica Europske unije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i reagiranje u kriznim situacijama Kristalina Georgieva, koja je dan ranije posjetila Srbiju, predala je srbijanskoj vladi opremu koja će omogućiti opskrbu strujom istaknuvši kako EU želi pokazati da je uz Srbiju i njene građane u ovoj situaciji. Generatori koje je donirala EU osigurat će struju za oko oko tisuću obitelji, a prateća oprema su i pokretni uređaji za rasvjetu terena s generatorom te tuševi za dezinficiranje i grijači za vodu. U razgovoru s premijerom Vučićem ona je poručila da "Srbija može odmah iskoristiti fondove koji su bili dostupni i u prošlosti, ali nisu u potpunosti korišteni".

Pročitajte više