U Zagrebu novi defibrilatori u trgovačkim centrima te na Jarunu i Bundeku - Bandić: Srce je k´o ura

Foto: Arhiva

GRAD ZAGREB i "Hrvatska kuća srca" realizirali su drugu fazu projekta "Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora na području grada Zagreba".

Nakon što je u prvoj fazi postavljeno devet defibrilatora na okretišta tramvaja, autobusna stajališta, Željeznički i Autobusni kolodvor, te na Trg bana Jelačića, sada su projektu pridružili trgovački centri i trgovački lanci koji su sami nabavili 18 defibrilatora, a Grad je osigurao edukaciju za 190 osoba.

"Grad Zagreb je ponosan na tu akciju i idemo u to kao partneri. Želio bih se zahvaliti svim trgovačkim centrima koji su to napravili do sada, a još više se zahvaljujem onima koji to nisu. Svaki put kad budemo imali presicu, zahvaljivat ću se svima onima koji to još nisu dok ne stave i oni defibrilator. Za svaki defibrilator koji se stavi u bilo koji trgovački centar ja ću osobno doći da vidim jer je to važno da se stavi", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i objasnio zašto: "Srce je k'o ura. Ako stane, uru možete popraviti, ali ako stane naše srce, a nema akademika Biličića i njegove ekipe, gotovo je".

Da bi takvih slučajeva bilo što manje, projekt ide dalje, najavio je gradonačelnik. "Idemo na tržnice, na sportska igrališta, bazene, ljeto je pred nama. Intencija nam je da čitamo znakove vremena i idemo malo ispred njih, a ne da kaskamo".

"Hrvatska kuća srca" donirala je dva vanjska defibrilatora koji će biti postavljeni na Bundeku i Jarunu. Budući da su počele ljetne vrućine i otvorena je sezona kupanja, defibrilatori su stigli u pravo vrijeme, kaže ravnatelj "Hrvatske kuće srca" Davor Miličić.

"Mi ćemo, osim što smo donirali ta dva uređaja, donirati i edukaciju spasilačkih službi u reanimaciji kako bi oni na stručan način djelovati ako, ne daj Bože, biti potrebno. Statistike govore da će biti jer je nagla srčana smrt, općenito govoreći, najčešći uzrok smrti kod nas, a i u svijetu. 50 posto ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, a polovica od njih umire od iznenadnog srčanog zastoja", kaže Miličić te napominje: "Nagla srčana smrt se događa i onima koji misle da su zdravi", rekao je Miličić.

Pročitajte više