U Ženevi se nastavljaju sirijski mirovni pregovori

Foto: Guliver Image / Getty Images

POSREDNIK UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi u srijedu je nastavio s naporima da se mirovni pregovori u Ženevi, koji su svakodnevno obilježeni dijalogom gluhih između predstavnika Damaska i oporbe, maknu s mrtve točke.

Pregovarači su se okupili oko podneva na novom krugu pregovora za koje se Brahimi nada da će biti "bolji" od jučerašnjih. UN-ov diplomat je u utorak prekinuo sastanak zbog izostanka dijaloga dviju strana, nakon što je izaslanstvo sirijske vlade od druge strane tražilo da usvoji osuđujuću izjavu prema Washingtonu, a na temelju novinskog članka da je SAD obnovio vojnu pomoć oružanim skupinama. Oporba je odbacila spomenuti dokument.

Iz oporbe poručuju da predstavnici režima trebaju predočiti svoje smjernice, "svoju agendu i viziju Ženeve I, kao što to traži Brahimi". Oporba je u utorak predstavila svoje smjernice u dokumentu pod nazivom "put slobode". Glavne su točke u tom dokumentu formiranje prijelazne vlade, restrukturiranje uslužnih djelatnosti i sigurnosti te izgradnja demokratskih institucija.

Što se tiče mjera povjerenja između dvije strane, posebice slanja konvoja humanitarne pomoći pobunjeničkim četvrtima u Homsu, na terenu nema pomaka. Međunarodni odbor Crvenog križa i Svjetski program UN-a za hranu su priopćili da još uvijek nemaju zeleno svijetlo sirijskih vlasti.

Pročitajte više