U australskom Queenslandu prvi put nakon 30 godina pao snijeg

Foto: Guliver image/Getty images

TEMPERATURE u Australiji pale su za 10 stupnjeva ispod prosjeka u ponekim dijelovima, dok Sidney mjeri najniže temperature u srpnju u posljednjih 44 godine, piše Guardian.

U dijelovima Australije napadao je snijeg, a u području Queenslanda to je naročito šokantna pojava, budući da je ta savezna država poznata kao "Sunshine State" (Sunčana država).

Hladni zrak s Antarktika prošao je preko centralnog Novog Južnog Walesa prema Queenslandu. Ovakva hladna fronta tamo nije viđena od sredine osamdesetih.



Snijeg koji je pao Australci nemaju čime mjeriti.

"Ne mjerimo dubinu snijega jer je toliko rijedak da nemamo alate za mjerenje. Nemamo ni službenih zapažanja ni mjerenja, već jedino prijave javnosti i ono što smo mogli vidjeti. Recimo da je dubok dva do pet centimetara", rekao je prognostičar Gorrdon Banks.

Queensland snijega nije vidio od 1984., a niti ovako niske temperature nisu se pojavile u posljednjih 30 godina. Na nekim područjima spustile su se na minus četiri stupnja.

Obilan snijeg izazvao je kaos u prometu, zatvaranje škola i prekide u opskrbi električnom energijom. Stanovnici nekih pogođenih područja tvrde da toliko snijega nije palo u posljednjih nekoliko desetljeća.

'Ovo ne možete prespavati. Morao sam izaći i vidjeti', rekao je jedan Australac.


Ljudi su prilično šokirani, ne znaju što bi sa snijegom koji ih je poprilično iznenadio. Nisu navikli raditi snjegoviće od snijega, obično ih prave od pijeska. Neki su čak izvadili i skije i skijaju se po cesti. Sve ih ovo, čini se, vrlo dobro zabavlja. Kako i ne bi, jer ako se pogleda povijest, ovakvo nešto neće se desetljećima ponoviti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više