U blizini olupine ruskog zrakoplova u Indoneziji pronađeno 12 tijela: Rusija za tragediju krivi pilota

SPASILAČKE ekipe pronašle su danas 12 tijela preminulih putnika iz ruskog zrakoplova Sukhoi u blizini indonezijskog vulkana kod kojeg se zrakoplov srušio za vrijeme izvođenja demonstracijskog leta, javlja AP.

Lokalne vlasti i spasilačke ekipe strahuju kako nitko od 45 putnika i članova posade poginulo, ali ta informacija nije potvrđena, dok potraga još uvijek traje.

Iako ruske vlasti za nesreću okrivljavaju isključivo pilota, stručnjaci napominju kako je još uvijek prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka. Napominju kako postoji vjerojatnost da je za nesreću kriva kombinacija faktora, među kojima i nepoznavanje terena od strane posade koja je upravljala zrakoplovom te nesporazum u komunikaciji između posade i kontrolora leta.

Zrakoplov je na svoj drugi let krenuo u srijedu iz zračne luke Halim Perdanakusma u Jakarti oko 14 sati. Oko 14:50 je njegova visina pala s 3000 metara na 1800 metara blizu vrha Salek koji se nalazi na 2200 metara nadmorske visine. Stanovnica sela blizu planine Juanda je rekla lokalnoj televiziji da je vidjela veliki zrakoplov kako prolazi iznad njezine kuće.

Predstavnici Sukhoija su bili na azijskoj turneji na kojoj su zrakoplovnim kompanijama predstavljali svoje avione. Superjet može prevoziti do 100 putnika te je prvi komercijalni zrakoplov tvrtke koja je do sada proizvodila isključivo borbene avione. Napravljen je u suradnji Sukhoija i talijanske tvrtke Finmeccanica te još nekih ruskih i stranih kompanija.

Plan kompanije je bio prodati 42 zrakoplova u Indoneziji koja bilježi rast zrakoplovnog prometa zbog rastuće srednje klase.

Pročitajte više