U najgorem mogućem trenutku nema hrane za 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica

Foto: Hina

SVJETSKI program za hranu (WFP) najavio je obustavu, zbog nedostatka financijskih sredstava, svog programa hrane za 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica i ocijenio da će posljedice tog prekida biti katastrofalne.

Specijalizirana agencija UN-a sa sjedištem u Rimu, objavila je da je prisiljena obustaviti taj program koji je omogućavao sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Turskoj, Iraku i Egiptu za kupovinu hrane u mjesnim dućanima tim bonovima.

Za izbjeglice koji se bore za preživljavanje teške zime, posljedice prekida pomoći će biti katastrofalne, ocijenio je WFP u priopćenju.

Ta obustava će izložiti opasnosti zdravlje i sigurnost tih izbjeglica i mogla bi izazvati nove napetosti, nestabilnost i nesigurnost u graničnim zemljama prihvata, upozorila je direktorica WFP-a Ertharin Cousin.

WFP je uputio hitan poziv, objasnivši hitnu potrebu za 51 milijunom eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u prosincu.

Izbjeglice su posebice loše pripremljene u Libanonu i Jordanu gdje su brojna djeca bosa i bez prikladne odjeće.

UN: Obustava dolazi u najgorem mogućem trenutku

Od početka sirijske krize 2011., WFP također osigurava pomoć u hrani milijunima raseljenih osoba u Siriji.

U Ženevi je UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice HCR ocijenilo da ta obustava dolazi u najgorem mogućem trenutku.

Zima je već sama po sebi vrlo teška za sirijske izbjeglice i obustava pomoći u hrani će imati razorne posljedice, rekao je direktor HCR-a Antonio Guterres.

To će zadesiti desetke tisuća obitelji izbjeglica, one najosjetljivije koji u potpunosti ovise o međunarodnoj pomoći, dodao je pozvavši međunarodnu zajednicu da podrži WFP i ne prepusti izbjeglice gladi.

Pročitajte više