U ponoć istječe rok: Porezna uprava zaprimila 17.331 zahtjev za reprogramom duga

Ilustracija: Arhiva

U PONOĆ istječe rok za podnošenje zahtjeva za reprogram poreznog duga. U Poreznoj upravi zadovoljni su rezultatima i poručuju - pomažemo dužnicima, rješavamo nelikvidnost.

"Do danas u Poreznoj upravi je zaprimljen 17.331 zahtjev od čega se 14.988 zahtjeva odnosi na otpis poreznog duga s osnove kamata uz istovremeno reprogramiranje glavnice duga i 2.344 zahtjeva za otpis poreznog duga s osnova kamata uz jednokratno plaćanje glavnice duga", izvijestila je pomoćnica Ravnateljice Porezne uprave Maja Turković otkrivši koliko je zahtjeva riješeno i koliko je novca već uplaćeno:

"Ukupno 5.736 rješenja, od kojih se 4.710 odnosi na reprogram poreznog duga u kojem je glavnica 804.832.000 kuna koji će se reprogramirati, a iznos kamata od 477 milijuna kuna će se otpisati. Također je važno napomenuti da je donijeto 1.000 rješenja za jednokratnu uplatu duga glavnice koji iznosi 14.4703.000 kuna koji su već uplaćeni"

U Poreznoj upravi su zadovoljni. Kažu kako rješavaju problem nelikvidnosti i napominju da je ovo zadnji vlak dužnicima.

"Naplaćivat ćemo na rate. Svatko onaj tko je dobio porezno rješenje uz njega je dobio i anuitetni plan. Što se tiče jednokratne uplate, tu smo napravili rješenja da u roku 30 dana oni moraju jednokratno platiti. Ukoliko se to ne dogodi, takva rješenja se neće moći provoditi, neće moći tražiti ponovno reprogram poreznog duga nego će se morati provoditi daljnje mjere prisilne naplate"

I objavljena lista dužnika je urodila plodom. Dužnici znaju da neće moći sudjelovati na natječajima, a lista ih na neki način ocrnjuje, kaže Turković i naglašava kako su u Poreznoj fokusirani na reprogram koji omogućuje otplatu do 60 rata i kamatne stope niže od zakonskih stopa. U fokusu je i predstečajna nagodba.

"Da pomognemo poreznim obveznicima koji su u poteškoćama, koji još uvijek imaju nekakvu šansu za opstanak i kojima smo, uz ove sve moguće mjere olakšanja naplate koje su ipak jako povoljne, dali mogućnost da se izvuku iz krize, da se restrukturiraju i da, na kraju krajeva, ne moraju ići u stečaj."

Pročitajte više