U poplavi splitskog KUD-a uništene nošnje neprocijenjive vrijednosti

Screenshot: Youtube

OBILNE kiše ovog vikenda u Splitu poplavile su prostorije splitskog Kulturno umjetničkog društva (KUD) ''Jedinstvo'', vodom je natopljeno oko 230 narodnih nošnji, obuće i nakita, a najviše su stradale originalne nošnje "Vrlike" i "Era", izvijestila je Ružica Mikačić, predsjednica KUD-a ''Jedinstvo'' - Split. KUD "Jedinstvo" smješten je u središtu Splita, na Poljani Tina Ujevića 3, iza HNK-a.


"Poplavom do sada neviđenih razmjera koja je potopila našu plesnu salu i garderobu u noći sa subote na nedjelju, a zbog nezavršenih i nestručnih radova na katu iznad naših prostorija u vlasništvu privatnika, koji ničim nije osigurao građevinu od kiše i plavljenja, dovedeni smo u situaciju da smo morali spašavati pred vodom sve ono što su generacije 95 godina stvarale. Naših oko 230 narodnih nošnji, stotine košulja, podsuknji, obuće i nakita natopljene su vodom", navela je Mikačić na internetskim stranicama splitskog KUD-a

Unatoč brzom odazivu desetaka članova KUD-a u nedjelju da pomognu u spašavanju i pražnjenju garderobe, šteta je nepovratno napravljena, dodala je.

Najviše su stradale originalne nošnje "Vrlike" i "Era", koje su zbog materijala, izrade i vezova neprocjenjivo vrijedne, a one su se nalazile na pokretnim vanjskim vješalicama i tako su bile izravno ugrožene vodom koja je curila na sve strane u garderobu.

Policija je obavila očevid o napravljenoj šteti te napravila foto-dokumentaciju stanja, a naknade štete tražit će se sudskim putem, kaže Mikačić, no ističe da to neće olakšati tešku situaciju u kojoj se našao KUD "Jedinstvo".

Plesna sala neupotrebljiva


Plesna sala i parket u njoj su neupotrebljivi, a zbog količine vode u plafonu i njezina curenja kroz instalacije, sanacija će biti duga i teška, dodaje. Isto tako, zbog prisilnog iseljenja nošnji u prostorije glazbene sekcije i "kutić", ni te prostorije nisu više u normalnoj funkciji.

"Mi smo sa svoje strane odgovorne u Banovini odavno upoznali s problemima neodgovarajućeg prostora KUD-a, godinama pregovaramo oko trajnog rješenja prostora ili kvalitetne sanacije postojećeg, ali za sada bez konkretnih rezultata. Tijekom nedjelje sve smo ih ponovno obavijestili o nemilom događaju i ponovno smo dobili obećanje da će se naći brzo i kvalitetno rješenje za privremeni rad društva dok nam se prostorije ne saniraju i obnove, a potom trajno riješi novi kvalitetan smještaj kako nam je obećano, u centru grada gdje djelujemo od 1919. godine", navela je predsjednica KUD-a ''Jedinstvo''.

Mikačić ističe kako se KUD, sa sadašnjih 420 članova, našao u iznimno teškoj situaciji "nemarom jednog neodgovornog investitora", te apelira za pomoć "u očuvanju folklorne kulturne baštine i pomoć kako bi buduće generacije naslijedile ono što su nam preci ostavili !"

Pročitajte više