U posjet Hrvatskoj stiže potpredsjednik Europske komisije: Ulaganja EU doprinose razvoju Hrvatske

Foto: Guliver image/Getty images

POTPREDSJEDNIK Europske komisije Jyrki Katainen, odgovoran za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 22.-23. veljače 2015.
Posjet je organiziran u sklopu njegove turneje po zemljama članicama Europske unije s ciljem predstavljanja Plana ulaganja Europske unije kao ključnog dokumenta Europske komisije čijim se ostvarenjem treba unaprijediti cjelokupno europsko gospodarstvo.


Potpredsjednik Katainen će izložiti najvažnije odrednice Plana ulaganja te predstaviti mogućnosti koje se nude vladama, potencijalnim ulagačima, poduzećima, lokalnim vlastima i sindikatima. Posebno će se osvrnuti na mogućnosti za Hrvatsku. Potpredsjedniku Katainenu pridružit će se i povjerenik EK za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

Uoči dolaska, potpredsjednik Katainen je izjavio:

"Veselim se svom dolasku u Hrvatsku i predstavljanju ove nove inicijative za pokretanje zapošljavanja, rasta i ulaganja u Europi. Ulaganja Europske unije već su doprinijele razvoju gospodarstva u Hrvatskoj. Tako je Europska investicijska banka uložila preko 2.3 milijarde eura u proteklih pet godina, uključujući 80 milijuna eura za financiranje proširenja Zagrebačke zračne luke. Kada proširenje bude završeno, putnički kapacitet Zagrebačke zračne luke značajno će porasti što će doprinijeti jačanju hrvatskog gospodarstva i stvaranju novih poslova."

U okviru posjeta, potpredsjednik Katainen susrest će se predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, zamjenikom ministra gospodarstva Alenom Leverićem kao i predstavnicima ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Potpredsjednik Kaitainen razmijenit će mišljenje i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem te s ministrom financija Borisom Lalovcem.

Predviđeno je i obraćanje potpredsjednika Katainena u Hrvatskom saboru gdje će se obratiti članovima saborskog Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, a susrest će se i s predsjednikom Odbora za europske poslove Danielom Mondekarom.

U prostorijama Ekonomskog fakulteta, potpredsjednik Katainen održat će i predavanje studentima Zagrebačkog sveučilišta pod nazivom "Budućnost Europe".

U pratnji zamjenika ministra znanosti i obrazovanja i sporta Roka Andričevića posjetit će analitički i forenzički laboratorij za molekularnu genetiku "Genos" koji je primjer uspješnog korištenja sredstava iz europskih fondova.

Posjet završava radnim sastankom s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice kada će potpredsjednik Katainen odgovarati na pitanja vezana uz mogućnosti koje plan ulaganja pruža hrvatskim gospodarstvenicima te dati konkretne odgovore zainteresiranim poduzetnicima i ulagačima, priopćila je Europska komisija.

Pročitajte više