U prvoj fazi gradi se 206 stanova: Očekuje se preko 500 zahtjeva za kupnju splitskih POS stanova

Foto: HR Foto (teal)

U VELIKOJ vijećnici zgrade Gradske uprave u Splitu su predstavljeni napredak programa POS-a na lokaciji Kila 3 u Splitu, informacije o prikupljanju zahtjeva te mogućnosti proširenja projekta.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na području grada Splita, radi utvrđivanja Liste reda prvenstva, otvoren je do 30. rujna 2013.  Kako potvrđuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, samo u prošli petak, tijekom konzultacija koje djelatnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama provode u prostorijama Grada Splita preuzeto je 150 zahtjeva.

U prvoj će se fazi na lokaciji Kila 3 u Splitu graditi 206 stanova. Najveće predvidive cijene po m2 iznose 1.100 eura, uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto, kroz koju se na poticajima države ostvaruju uštede za kupca u iznosu od 20 do 30 tisuća eura, ovisno o veličini stana. Investicija je ukupne vrijednosti od 156 milijuna kuna.

Osim trenutno najpovoljnijih stanova na tržištu, ona će gradu Splitu dati komunalno i urbanistički kvalitetno uređen dio grada.

Očekuje se ukupno više od 500 prijava

Prijave za splitsku POS listu za 206 stanova na Kili 3 traje do 30. rujna. Do sada se na natječaj prijavilo oko 369 zainteresiranih, a prema riječima Željka Uhlira, zamjenika ministrice graditeljstva i prostornog uređenja očekuje se ukupno više od 500 prijava. To uopće ne čudi ako se zna da kvadrat košta 1.100 eura, uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto. Uz to se na poticajima države ostvaruju uštede za kupca u iznosu od 20 do 30 tisuća eura, ovisno o veličini stana.


"Projekt POS-a diljem Hrvatske pokreće investicije i ova investicija u gradu Splitu ima svoju vrijednost od 150 milijuna kuna. Ona je naišla na dobar odaziv, tako da je na jučerašnji dan bilo 370 zaprimljenih zahtjeva za kupnju stanova", kaže Uhlir i dodaje kako svi zainteresirani svoje dokumente mogu osobno dostaviti u APN u Zagrebu ili poslati poštom, s tim da je 30. rujna posljednji datum koji može biti označen na pošiljci.

"Apelira se i koristi ova prilika da se obavijesti građane Splita i one koji kane kupiti stan u gradu Splitu. Naime, biti građanin Splita nije nužan uvjet za aplikaciju u ovom programu. No nešto više se boduju oni koji imaju prebivalište u Splitu. Svi iz okolnih mjesta i gradova se mogu prijaviti ali će imati manje bodova", kazao je Uhlir.

Za sve one koji u ovom krugu neće sebi uspjeti riješiti stambeno pitanje dobra vijest - APN najavljuje kako će nastaviti sa Poticajnom stanogradnjom u Splitu. "Ako bude više zainteresiranih, a već sada imamo zadovoljavajući broj, ići ćemo na nove lokacije koje već imamo u planu i trenutno pregovaramo s potencijalnim ponuditeljima", rekao je direktor APN-a Slavko Čukelj.

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević dodaje: "Svi koji se jave ne trebaju biti obeshrabreni, nemaju nikakvu obvezu. Trošak prijave je gotovo minimalan, svodi se samo na poštu koju treba poslat Zagrebu. Ako na ovom programu sami odustanu ili ne dođu u prvih 206 kandidata za kupnju, ostaje vrijedeća lista s vrlo izvjesnom mogućnošću nastavka gradnje. Tako da bi onda oni mogli riješiti svoje pitanje kroz neke nove projekte koji se planiraju u gradu Splitu", rekao je Kovačević. Grad Split je ishodio lokacijsku dozvolu, koja će biti biti pravomoćna nakon rješavanja jedne žalbe.

Nakon toga kreće natječaj za izvođača i sama gradnja koja će trajati od 18 do 20 mjeseci pa bi realno splitske POS stanove trebali dočekati početkom 2015 godine. Iz ministarstva graditeljstva još jednom upozoravaju kako projekt Kila 2 ne spada u projekt POS-a te se kupnjom stanova na toj lokaciji ne ostvaruju jednake pogodnosti.

Pročitajte više