"U rujnu očekujem veći broj prijava za sklapanje životnih partnerstava"

Ilustracija: Shutterstock

POMOĆNICA pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger rekla je da se u Gradu Zagrebu za sklapanje životnog partnerstva do sada prijavio jedan muški gay par, ali i da svaki dan imaju dosta upita na tu temu, dok iz LGBT zajednice najavljuju da bi u rujnu moglo biti i daleko više zahtjeva.

"Imamo dosta upita putem telefona i maila, a radi se o hrvatskim državljanima, iako imamo i nešto upita stranaca. S obzirom da je taj zakon tek krenuo očekujem da će parovi koji sada žive u neformalnom životnom partnerstvu to željeti i ozakoniti", rekla je Ettinger Hini.

U Gradu Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u središnjem odsjeku za sklapanje brakova u Črnomercu. U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matičara što smatra u početku dovoljnim brojem njih, jer za sada neće biti veliki broj vjenčanja istospolnih partnera. Također, dodala je, niti jedan matičar u Zagrebu se nije pozvao na priziv savjesti niti je itko rekao da ne želi vjenčati gay parove.

"Par mora doći zajedno s potrebnim ispravama"

Ettinger je rekla da su česti upiti gay parova moraju li se zajedno prijaviti. "Da, namjera sklapanja životnog partnerstva predaje se osobno. Par mora doći zajedno s potrebnim ispravama", kazala je. Ukoliko se radi o osobama rođenim u Hrvatskoj i upisane su u matice rođenih tada ne treba izvadak iz matice rođenih već to utvrđuje matičar po službenoj dužnosti.

Potrebno je donijeti dokaz o državljanstvu te pristojba od 300 kuna. Rok za sklapanje životnog partnerstva od dana prijave je 30 do 45 dana, ali u iznimnim situacijama matičar može odrediti i kraći rok. Također, mjesto sklapanja životnog partnerstva može biti bilo koja vjenčana dvorana u Gradu Zagrebu ali i prikladni prostor izvan službene prostorije.


Strani državljani koji žele sklopiti životno partnerstvo u Hrvatskoj morati će dokazati da su slobodnog bračnog tj. osobnog stanja te priložiti dokaz o državljanstvu.

Da su istospolni partneri zainteresirani za sklapanje životnog partnerstva rekao je Hini i koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić koji i osobno poznaje najmanje desetak takvih parova, članova te Udruge, a koji su trenutno na godišnjim odmorima.

"Strani državljani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju se o mogućnosti sklapana životnog partnerstva"

"U rujnu očekujem veći broj prijava za sklapanje životnih partnerstava", kazao je. Smatra i da će se među prvima prijaviti parovi koji već i žive u neformalnim vezama ili imaju djecu te nekoliko stranaca koji su došli u Hrvatsku.

Jurčić, koji je i radio na izradi Zakona o životnom partnerstvu, drži da će sam čin sklapanja takvog partnerstva u Hrvatskoj protjecati u najboljem redu, ali bi nadzirati trebalo ostvarivanje njihovih prava. Pozvao je životne partnere da se jave Zagreb Prideu ukoliko u tome imaju problema. Naveo je i da imaju dosta upita gay parova iz manjih sredina te parova koji žive u inozemstvu i svoju vezu formalizirali tamo, a sada to žele učiniti i u Hrvatskoj.

"Najviše pitanja vezana su uz status njihove zajednice. Također, strani državljani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju se o mogućnosti sklapana životnog partnerstva", rekao je Jurčić. Pojasnio je i da hrvatski Zakon o životnom partnerstvu omogućava građanima EU formalizaciju tog partnerstva, a što je bitno za slobodu kretanja unutar EU.

Pročitajte više