U stečajnom postupku zamalo prodano javno dobro i državno vlasništvo

Screenshot: Google Streetview

TRGOVAČKI sud u Zagrebu poništio je svoju raniju odluku o prodaji dijela imovine tvrtke u stečaju jer je naknadno utvrdio da je početkom rujna na dražbi prodao državno vlasništvo i javno vodno dobro.

Prema sudskom rješenju, utvrđeno je da je 'djelomično ništetna' prodaja nekretnine Herbosa kupcu tvtki Mak nekretnine na površini od 3364 četvornih metara, a dok je prodaja ostalih dviju parcela istom kupcu valjana.

Kako se ističe u obrazloženju, na desetoj javnoj dražbi za prodaju nekretnina Herbosa održanog na tom sudu 10. rujna, utvrđeno je da je najbolju ponudu za kupnju nekretnine dao ponuđač Mak nekretnine d.o.o. Lučko, čime je ispunio uvjete za dosudu iste.

Javno vodno dobro

No, nakon toga, a prije donošenja rješenja o dosudi, sudu je bio dostavljen podnesak Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, kojim se sud izvješćuje da je to odvjetništvo u međuvremenu zaprimilo rješenje Ministarstva poljoprivrede, Uprave vodnog gospodarstva, iz kolovoza kojim je sporna parcela u cijelosti pripada javnom vodnom dobru. Naglasilo se i da će slijedom toga ta parcela temeljem zakona u zemljišnim knjigama biti upisana kao javno vodno dobro u općoj uporabi, u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ispostavilo se da je sporna nekretnina, iako formalno u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo stečajnog dužnika Herbosa, stvarno nije mogla biti predmet privatnog prava vlasništva pa tako niti objekt prodaje u stečajnom postupku jer ne ulazi u stečajnu masu već predstavlja izlučno pravo Republike Hrvatske, temeljem zakonskih propisa.

Stoga je ovaj sud naknadno utvrdio ništetnost prodaje sporne zemljišne česticu, a kupcu Mak nekretnine d.o.o. ostavio mogućnost izbora - ostaje li kod kupnje preostale dvije čestice koje je izlicitirao na ročištu za dražbu uz povrat dijela preplaćene kupovnine ili u cijelosti odustaje od kupnje, u kojem slučaju će mu se vratiti cjelokupno uplaćeni iznos.

Pročitajte više