U tijeku pokušaj državnog udara u Lesotu: Vojnici preuzeli nadzor nad glavnim stožerom policije

Screenshot: Google Maps

U MALENOJ državi enklavi Lesotu, potpuno okruženoj Južnoafričkom Republikom, u subotu je u tijeku pokušaj državnog udara, budući su vojnici preuzeli nadzor nad glavnim stožerom policije i zaustavili radijski prijenos i telefonske veze.

"Oružane snage, specijalne snage Lesota zauzele su glavni stožer policije", kazao je ministar sporta Thesele Maseribane, spominjući mogućnost državnog udara u toj zemlji koju vodi krhka koalicija.

Lesoto je vrlo siromašna zemlja s dva milijuna stanovnika, članica Commonwealtha, koja opskrbljuje južnoafričkog susjeda vodom i strujom iz svojih brda.

"Tijekom noći vozila su kružila oko rezidencije premijera i moje rezidencije", dodao je ministar, ujedno šef Nacionalne stranke Basotho, jedne od stranaka na vlasti.

Maseribane je ispričao kako je uspio pobjeći kad je upozoren na neposrednu prijetnju državnim udarom.

Po njemu, premijer Tom Thabane i njegova vlada još su na vlasti.

Thabane "je dobro", rekao je on, ne navodeći gdje se nalazi šef vlade.

Premijer Lesota optužuje vojsku za pokušaj državnog udara, vojska demantira

Premijer Lesota Thomas Thabane optužio je u subotu vojsku za pokušaj državnog udara, ali je vojska demantirala da ga želi svrgnuti s vlasti i priopćila je da su se vojnici vratili u vojarne.

Stanovnici i diplomati su rekli da se čula pucnjava u Maseruu, prijestolnici Lesota - malene države potpuno okružene Južnoafričkom Republikom - te da je vojska zauzela sjedište policije i okružila rezidenciju premijera.


"To je vojni udar jer ga provodi vojska. Vojska ne sluša naređenja vrhovnog zapovjednika, a to sam ja", rekao je Thabane u telefonskoj izjavi za južnoafričku televiziju ENCA.

Kazao je da će se kasnije u subotu sastati s južnoafričkim čelnicima, predstavnicima Južnoafričke razvojne zajednice (SADC), kako bi razgovarali o krizi u Lesotu koja je uslijedila nakon napetosti između suparničkih frakcija u vladajućoj koaliciji.

Diplomati su rekli da je vojska uglavnom odana zamjeniku premijera Mothetjoi Metsingu, koji je izjavio da će sastaviti novu koaliciju koja će svrgnuti Thabanea. Thabane je u lipnju raspustio parlament kako bi izbjegao izglasavanje nepovjerenja.

Oružane snage su priopćile svoju verziju događaja u zemlji i demantirale su pokušaj državnog udara. Vojska navodi da je pokrenula akciju protiv policajaca osumnjičenih za planiranje naoružavanja jedne političke frakcije.

Lesoto, vrlo siromašna zemlja s dva milijuna stanovnika, članica je Commonwealtha. Svog velikog susjeda Južnoafričku Republiku opskrbljuje znatnim količinama vode i hidroenergije. Od stjecanja neovisnosti 1966. bila je poprištem niza vojnih udara.

Pročitajte više