U trgovinu organima umiješan i bliski suradnik kosovskog premijera?

RUSKO tužiteljstvo došlo je do novog ključnog imena u istrazi o trgovini organima u prištinskoj klinici "Medikus". Kako javlja Blic, riječ je o Shaipu Muji, bliskom suradniku kosovskog premijera Hashima Thacija te njegovom savjetniku zaduženom za zdravstvom.

Muja je, prema saznanjima ruskog tužiteljstva, bio veza s "doktorom Frankensteinom" Jusufom Sonmezom. Njih dvojica su zajedno putovali u Tursku u vrijeme rata na Kosovu te organizirali vađenje bubrega i prodaju u Istanbulu. Nakon rata je Sonmez imao ključnu ulogu u osnivanju klinike "Medikus", gdje se trgovina organima odvijala po istom sistemu kao i tijekom sukoba.

Rusko državno tužiteljstvo proteklog je tjedna saslušalo dvojicu Moldavaca, jednu državljanku Kazahstana te jednu Izraelku, koji su svjedočili o nezakonitoj prodaji organa u klinici "Medikus" u Prištini. Istraga je pokrenuta na osnovu svjedočenja troje Rusa koji su kazali kako su im u bolnici u Prištini vađeni organi koji su kasnije prodani bogatim strancima, a u zamjenu im je obećano 15.000 eura koje nikad nisu dobili. Istraga je nekoliko puta proširena, a otkriveno je kako su organi u "Medikusu" vađeni i državljanima Izraela, Moldavije, Kazahstana te Turske.
 
Tužiteljstvo u Moskvi, kako piše Blic, sprema optužnicu koja će obuhvatiti i neke pripadnike OVK (Oslobodilačka vojska Kosova), koji su prema dosadašnjim saznanjima trgovali organima srpskih zarobljenika tijekom sukoba 1999. godine, a kasnije sudjelovali u osnivanju "Medikusa" i prikrivali te organizirali trgovinu i prodaju organa u toj klinici.
 
I Tachi pod istragom

Istragom je obuhvaćen i kosovski premijer Hashim Tachi, a Blicov neimenovani izvor blizak istrazi kaže: "Tachi je sa grupom OVK iz Drenice bio glavni organizator za krijumčarenje zatvorenika preko granice u Albaniju, gdje su organizirali mrežu objekata nalik na logore, odnosno stara skladišta, napuštene zgrade i tvornice. Glavni Tachijev suradnik u ovom poslu bio je Shaip Muja, koji je u mnogim međunarodnim istragama spomenut kao jedna od ključnih osoba za trgovinu ljudima, nezakonite kirurške zahvate i druge oblike organiziranog kriminala".

Pročitajte više