UN: Kićeni govor neće odvratiti istragu; Sjeverna Koreja: Nećemo tolerirati laži u UN-u

Foto: FAH

MICHAEL Kirby, šef UN-ove komisije za istragu mogućih kršenja prava u Sjevernoj Koreji, sukobio se u srijedu s predstavnicima te zemlje, prenosi AP.

"Nekoliko slatkih riječi ne mijenja situaciju vezanu uz ljudska prava u Sjevernoj Koreji", rekao je, dodajući kako je veoma izgledno da će se Međunarodni kazneni sud (ICC) pozabaviti zabrinjavajućim navodi sjevernokorejskih izbjeglica.

Sjeverna Koreja odbacila optužbe

Sjevernokorejski predstavnici osporili su rad UN-ove istražne komisije za vrijeme jednog od primanja u UN-u, na kojemu su se mogla čuti i svjedočenja sjevernokorejskih izbjeglica i izgnanika.

"Ne možemo dozvoliti da se laži šire UN-om", izjavio je Kim Ju Song, savjetnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Kirby se zahvalio sjevernokorejskim službenicima na pohođenju primanja te je u više navrata zatražio dozvolu za posjetu toj zemlji.

Sjevernokorejska PR kampanja u punome zamahu

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je poduzela nekoliko značajnih "PR mjera" putem kojih nastoji utjecati na svoj međunarodni imidž. Objavila je, među ostalim, i vlastito izvješće o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, javlja AP.

Usto, poslala je ministra vanjskih poslova kako bi se obratio svjetskim čelnicima za vrijeme Opće skupštine UN-a, nešto što Sjeverna Koreja nije učinila više od desetljeća.

Pročitajte više