UN traži da se prisilno smijenjeni jemenski predsjednik vrati na dužnost

Foto: FAH

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da se u Jemenu stanje ozbiljno pogoršava i pozvao da se predsjednik Abd Rabo Mansur Hadiju vrati na dužnost, nakon što su ga na ostavku prisilili šijitski aktivisti.

"Stanje se ozbiljno pogoršava. Houthi, šijitski pobunjenici su preuzeli vlast i stvorili političku prazninu. Predsjednik Hadi mora biti vraćen na dužnost", rekao je Ban novinarima nakon što je u Rijadu razgovarao s novom saudijskim kraljem Salmanom Ben Abdel Azizom.

Nakon što su prisilili Hadija i njegovu vladu na ostavku 22. siječnja, šijitski pobunjenici su postupno pojačali svoju moć u Jemenu.

Ban je rekao da strahuje da su Houthi i bivši predsjednik Saleh minirali proces tranzicije, koji je vodio predsjednik Hadi, spriječen nakon ulaska naoružanih šijitskih pobunjenika u Sani 21. rujna.

"Važno je damo punu podršku procesu dijaloga", naglasio je glavni tajnik UN-a koji je došao u Rijad izraziti sućut kralju Salmanu nakon što je 23. siječnja umro njegov polubrat Abdulah.

On se sastao s drugim dužnosnicima u Rijadu, među kojima saudijskim ministrom za naftu Ali al-Nouaimijem i glavnim tajnikom vijeća za suradnju u Zaljevu Abdelatifom al-Zajanijem čija je skupina "državnim udarom" nazvala potez kojim su Houthi preuzeli vlast.

Ban je izjavio da je glavna tema razgovora bila stanje u Jemenu i dodao da njegov izaslasnik u Jemenu, Džamal Benomar, uporno radi na uspostavi mirne političke tranzicije.

Nakon Saudijske Arabije, glavni tajnik odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate gdje će u i ponedjeljak sudjelovati na 3. summitu vlada.

Pročitajte više