USKOK nije dokazao mito: Oslobođeni bivši ravnatelj NP Krka i austrijski partner

Foto: Arhiva

BIVŠI ravnatelj Nacionalnog parka Krka Željko Bulat oslobođen je nepravomoćno optužbe za primanje mita u gospodarskom poslovanju. Oslobođen je i Austrijanac Fred Alexander Bobek, kojeg je USKOK teretio da je dao mito za angažiranje na poslovima u NP Krka.

Bulata su teretili da je tijekom 2011. i 2012. godine prepovoljno sredio nabavku glisera i vanbrodskog motora te ga registrirao na tvrtku Bobek d.o.o. Zauzvrat je Bobekova tvrtka angažiran na natječaju kao najpovoljnija za nabavu opreme za nacionalni park. USKOK je tvrdio da je Bulat svom poslovnom partneru omogućio naplatu neuobičajeno visoke marže od čak 29 posto, čime je oštetio Nacionalni park, a Austrijancu pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 106 tisuća kuna.

Ponude odabiralo Upravno vijeće, a ne ravnatelj

U provedenom postupku pred sudom, optužba nije dokazala svoje tvrdnje, kazao je za Index Bulatov branitelj Damir Primorac. Marža je bila uobičajena za posebna plovila, Bulat je gliser po povoljnim uvjetima mogao nabaviti i kod drugog trgovca, a odabir najpovoljnijeg ponuđača bio je posao Upravnog vijeća NP Krka, a ne ravnatelja, pojasnio je Primorac razloge oslobađajuće presude.

Bulat je uhićen koncem 2012. godine, a ubrzo je razriješen dužnosti, na što se žalio.

 

Pročitajte više