Ubojica iz Toulousea bio je doušnik francuske obavještajne službe?

MOHAMED Merah, višestruki ubojica koji je prošlog tjedna poginuo prilikom obračuna s policijom u Toulouseu, i dalje izaziva brojne kontroverze u Francuskoj, a najnovija je vezana uz navode da je radio kao doušnik za tamošnju obavještajnu službu.

Spekulacije je pokrenuo bivši šef obavještajaca Yves Bonnet, koji je za list La Depece kazao kako postoji mogućnost da je Merah u prošlosti davao informacije DCRI-u, francuskoj obavještajnoj agenciji.

"Bio je poznat DCRI-u, ne samo zato što je bio islamist, već zato što je imao korespondenta među domaćim agentima", kazao je Bonnet. "Kad imate korespondenta, onda to baš i nije nevino i beznačajno", dodao je.

Bonnetove opaske danas je snažno negirao aktualni šef DCRI-a Bernard Squarcini i tako spriječio potencijalno velik skandal. On je kazao kako Meraha jedan agent uistinu jest intervjuirao u studenom 2011. godine, ali samo zbog toga jer je agencija od njega tražila objašnjenja o putu u Afganistan.

Kada je Merah kazao da je u Afganistan išao turistički, pušten je na slobodu, ali je stavljen na listu za dodatno promatranje. "Merah nije bio doušnik DCRI-a niti neke druge francuske obavještajne službe", odlučno je kazao Squarcini.

Pročitajte više