Ubojstvo Begića izazvalo raspravu o "liberalnom aktivističkom licemjerju" američkih medija

Screenshot: NBC

KONZERVATIVNI komentatori i blogeri tvrde da nedavno ubojstvo Zemira Begića predstavlja dobar primjer za "liberalno aktivističko licemjerje" u američkim medijima i izražavaju gnjev zbog načina na koji je vijest predstavljena javnosti.

Povlačeći paralele između izvještavanja o ubojstvu Michaela Browna i Begića, komentatori sugeriraju da su pristranost i razlika u količini pažnje posvećene zločinima za koje policija tvrdi da nisu ničim povezani  očite.

"Istih onih medija koji su masovno pohrlili izvještavati o ubojstvu Browna u Fergusonu, bez činjenica i na način koji potiče histeriju, sada nema nigdje. Gdje su nacionalni mediji?," pitaju ljudi na konzervativnim stranicama Twitchyja koji je pozamašnu publiku stekao zahvaljujući praćenju trendova na društvenim mrežama.      

Drugi konzervativni blog je pak ponudio kolekciju praznih stranica na upit "Begic" postavljen putem internih tražilica pojedinih news portala. Među prozvanima su se našli Buzzfeed, Mother Jones i MSNBC.

Društvenim mrežama se proširio i screenshot koji pokazuju da je jedini rezultat na upit "Begic" kojeg nudi New York Times članak o sušenju šunke, piše BBC.

"Mediji odbacuju mogućnost da je Begić ubijen zbog rase, ili kao reakcija na odluku porote da oslobodi policajaca koji je ubio Browna," piše u komentaru Arnolda Ahlerta iz Patriot Posta. 

"Razbojnici koji su tumarali po ulicama s čekićima, 'iz čiste zabave', nikad neće imati ucijenjene glave ili biti prisiljeni da se skrivaju u strahu za svoje živote. Državni odvjetnik Eric Holder neće sletjeti na mjesto događaja da bi utvrdio njihove motive ili proveo istragu jesu li prekršena Begićeva civilna prava," piše Ahlert uz zaključak da će priča o ubojstvu useljenika prvo završiti na zadnjim stranicama novina, a potom u "potpunom zaboravu".

Komentar na komentar konzervativaca je ponudio i BBC uz ocjenu da njihova percepcija nije točna.

"Možda zbog rastućeg gnjeva konzervativaca – koji imaju više utjecaja na američke medije u glavnoj struji nego što su zagovornici desnice to spremni priznati – brojni mediji su počeli primjećivati priču, među njima su Washington Post, nekolicina dnevnih novina u New Yorku, CNN i NBC," piše BBC.

Pročitajte više