Udruga 3L: Sadnja žive zaštitne jestive ograde oko vrtnih parcela na Laništu

Foto: udruga3l.wordpress.com

U SKLOPU projekta Urbani vrtovi organiziramo sadnju žive ograde oko vrtnih parcela dodijeljenih na besplatno korištenje građanima i šesteročlanoj obitelji Županić, članovima 3L. Vrtne parcele, prije dodjele, tretirane su Biolitom i efektivnim organizmima no ostao je problem neposredne blizine autoceste.

Živa ograda će imati primarnu ulogu zaštite od ispušnih plinova s autoceste sa sjevera no imat će i ulogu zaštite od sjevernih vjetrova, ulogu apsorpcije i refleksije sunčevih zraka s juga, ulogu ograde te će većim dijelom građanima (i npr. pticama) davati jestive plodove.

25. listopada u subotu od 11 sati na lokaciji vrtova organiziranih sjeverozapadno od glavnog ulaza u Arena Centar, Lanište 32, planiramo posaditi grbave vrbe, dvadeset thuja, četrdeset borovnica i četrdeset aronija.

Pozivamo sve građane, a uz to direktno upućujemo pozive školama i vrtićima s Eko programima.

NOVO! Za najmlađe sudionike imamo nagrade! Za do oko pedeset djece osigurane kino ulaznice: Bijeg s planeta Zemlje SINK u 13:15 i/ili Pas Pudsey film u 12:55. Dođite na vrijeme i prijavite se za sudjelovanje!

Voditeljica programa bit će Josipa Rupić. Zbog zdravstvenih razloga program nažalost ne može voditi, kako je bilo u najavi, Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Posluživat će se grah i čajevi. Naši gosti i suradnici Miroslav i Karmela Kiš, diplomirani permakulturni dizajneri, govorit će o permakulturi općenito te o multifunkcionalnosti vjetrobrana.

“Od onečišćenja se ne možemo sakriti pod stakleno zvono. Na poljoprivrednim područjima tlo i zrak onečišćavaju se i osiromašuju kemikalijama i drugim agresivnim metodama, a uz to biljke uzgajane konvencionalnim metodama najčešće su locirane uz velike prometnice. Na području gradova tlo i zrak onečišćeni su u prvom redu od ispušnih plinova te su štetne tvari akumulirane u tlu. Iako je zagađenje danas znatno manje nego u vrijeme industrije i ispušnih plinova punih teških metala, olova u prvom redu, kod organskog uzgoja u gradu treba se zaštiti:

- od direktnog onečišćenja iz zraka sadnjom grmlja i drveća,
- od direktnog onečišćenja  izmetom kućnih ljubimaca nekulturnih i neosviještenih vlasnika no
- u prvom redu od onečišćenja akumuliranog u tlu. Biljke hranjivo uzimaju iz tla kroz korijenski sustav i na taj način upijaju i toksine. Fizička barijera na tlu stoga treba imati i ulogu čišćenja tla te poboljšanja kvalitete zemlje.”

Procijenjeni ukupan optimalan broj osoba aktivnih u sadnji je oko 200.

Upute za sudjelovanje: Svi sudionici će aktivno sudjelovati u sadnji te se trebaju primjereno obući za boravak vani, odnosno za rad sa zemljom. Svi koji imaju ili mogu posuditi alat ponesite svoj (štihača najvažnija, zatim grablje i sl.). Okupljanje volontera na lokaciji je oko pola sata do sat prije događanja, odnosno oko 10 do 10:30. U slučaju jake kiše planiran je obilazak sajma Greenvest i slikanje s Kornelijom. Vidimo se! Moguće su dopune i izmjene programa pa nas pratite!

 

Pročitajte više