Udruga David: Što stoji iza grčevite borbe da pod svaku cijenu vjeronauk bude sastavni dio školske nastave?

UDRUGA građana za zaštitu ljudskih prava David reagirala je na javni poziv hrvatskih biskupa na to da se djecu upisuje na vjeronauk u školama. Njihovo priopćenje, kao i poziv biskupa, prenosimo u cijelosti:

Udruga David: Roditelji, razmislite što je najbolje za vaše dijete!?

"Hrvatski biskupi vas pozivaju da bez straha upišete svoje dijete na školski vjeronauk u školskoj godini vjere - pod motom "bez straha". Jesu li ovakve poruke u duhu evanđelja na koje se stalno pozivaju.

Trebaju li vaša djeca učiti iz evanđelja, koje suštinski najavljuje podjelu među ljudima.

Kakav je to katolički Bog koji zagovara jedne, a druge proglašava neprijateljima društva - trebate li o tome razmisliti roditelji.

Što stoji iza grčevite borbe da pod svaku cijenu vjeronauk bude sastavni dio školske nastave - razmislite roditelji, radi svoje djece.

Ako biskupi u svom pismu sami za sebe kažu da su ogorčeni prema onima koji drugačije misle i pri tome se pozivaju na kršćansku vjeru, razmislite roditelji - o vašem se djetetu radi!

Roditelji, pročitajte ovo pismo biskupa još jednom i razmislite kakav dojam ostavlja na vas. Ako vas ohrabruje i daje nadu onda svakako upišite svoje dijete na vjeronauk".

HBK: Bez straha upisujte djecu na vjeronauk u školi

"Hrvatski biskupi u pismu povodom 20. godina vjeronauka u školi pozivaju roditelje da i dalje bez straha upisuju djecu na školski vjeronauk.

"Dragi roditelji, pred nadolazećom Godinom vjere pozivamo da i dalje bez straha upisujete svoju djecu na vjeronauk u školi, te zahtijevate puno poštovanje vašeg roditeljskog prava", pozivaju hrvatski biskupi u pismu objavljenom danas o 20. godini katoličkoga vjeronauka u školi.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije u prigodnom pismu poručuju roditeljima, djeci i mladima da predstojeća Godina vjere - koja počinje 11. listopada - pobudi u njima nadahnuće da vjeru ispovjede u punini i s obnovljenim uvjerenjem, s pouzdanjem i nadom.

Vjera raste kada se živi kao iskustvo primljene ljubavi i kada se prenosi kao iskustvo milosti i radosti.

Takvo iskustvo vjere pozvani smo kao Crkva priopćavati i vjeronaukom u školi, stoji, uz ostalo, u pismu koje nosi naslov "S novom radošću u srcu uživati Božju riječ" i u kojem se upozorava da se upravo vjeronauk u našoj javnosti često predstavlja kao nepotreban.

"Ogorčeni smo činjenicom stalnog dovođenja u pitanje vjeronauka kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva", pišu hrvatski biskupi i napominju:

"To predstavlja izravno obezvrjeđivanje prava vas roditelja i vaše djece da odgajate u skladu s vašim uvjerenjem, te prava na slobodu očitovanja kršćanske vjere odabirom i pohađanjem vjeronauka u školi.

Nažalost, sve to često rađa povlačenjem roditelja u anonimnost šutljive većine, dok se rijetki pojedinačni primjeri ispisa iz vjeronauka predstavljaju kao redovita pojava i tumače da je taj predmet neprivlačan.

Biskupi, stoga, naslovnike svoga pisma podsjećaju da je put vjere svakoga od nas započeo sakramentom krsta.

Na tom putu sazrijevanja spoznajemo da vjerovati znači odlučiti se biti i živjeti s Gospodinom.

Upravo on, Isus Krist, nas svojom ljubavlju sabire u svoju Crkvu, povjeravajući svima nama, navještaj evanđelja s nalogom koji ne zastarijeva. Za vas, dragi roditelji, ispuniti taj nalog znači najprije biti zauzetim navjestiteljima Radosne vijesti u svojoj obitelji.

Istodobno to znači da ste pozvani omogućavati svojoj djeci upoznavanje otajstva kršćanske vjere i na vjeronauku u školi.

Stoga vas pred nadolazećom Godinom vjere pozivamo da i dalje bez straha upisujete svoju djecu na vjeronauk u školi te zahtijevate puno poštovanje vašeg roditeljskog prava.

Djeci i mladima zaključno hrvatski biskupi u pismu povodom 20. godina katoličkog vjeronauka u školi od srca poručuju: otkrivajte svakodnevno radost vjere iz koje možete crpiti trajnu ljubav i snagu za svoj život.

Pohađanjem vjeronauka u školi već svjedočite da ste prosvijetljeni u umu i srcu Gospodinovom riječju te da ste izabrali život koji nema kraja.

Vjeronauk u školi učinite mjestom vašeg istinitog i trajnog obraćenja Gospodinu, jedinom Spasitelju svijeta!".

Pročitajte više