Udruga Vigilare traži istragu zbog nastupa antropologa Hekme u Zagrebu: "On je poznati zagovaratelj pedofilije!"

Foto: queer.hr

UDRUGA Vigilare, koja je u Hrvatskoj organizirala gostovanje kontroverzne znanstvenice Judith Reisman, zatrpala je zahtjevima gotovo sve moguće hrvatske institucije zbog gostovanja nizozemskog antropologa Gerta Hekme na Queer festivalu u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu prije dva dana. Gert Hekma predavač je o rodu i seksualnosti na Katedri sociologije i antropologije Sveučilišta u Amsterdamu, a kako napominje Vigilare, bio je član uredničkog vijeća časopisa "Paidika" koji je izlazio u Nizozemskoj od 1987. do 1995. godine.

"Smatramo skandaloznim i potpuno neprihvatljivim da se iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave, sufinanciraju i potiču programi u kojima se ugošćuju otvoreni promicatelji pedofilije čime oni dobivaju prostor za promicanje i širenje nelegalne djelatnosti koja je prema zakonima Republike Hrvatske kažnjiva", stoji u priopćenju udruge.

Od Vlade, Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke zatražili su da obustave dodjelu svih financijskih sredstava iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave udruzi Queer Zagreb i Queer festivalu te da se uputi isprika svim hrvatskim građanima jer su financiranjem Queer festivala omogućili gostovanje zagovaratelja pedofilije u glavnom gradu Hrvatske. Apelirali su i na francusko Veleposlanstvo, od kojeg traže da istraži tko je odgovoran za gostovanje zagovaratelja i promicatelja pedofilije u prostorima Francuskog instituta s kojim usko surađuje.

"Iz navedenih razloga ponavljamo zahtjev MZOS-u i ministru Željku Jovanoviću te AZOO-u i ravnatelju Vinku Filipoviću da se: provede istraga o izravnom i neizravnom utjecaju deklariranih pedofila i zagovaratelja pedofilije Thea Sandforta, Verna Bullougha, Erwina Haberlea i Gerta Hekmea na sadržaj Kurikuluma zdravstvenog odgoja i ostalih sadržaja u obrazovnom sustavu; smjesta poništi 4. modul Kurikuluma, izrade nova najmanje dva programa 4. modula te roditeljima omogući demokratsko pravo izbora u skladu s njihovim sustavom vrijednosti i svjetonazorom, što je njihovo ustavom zajamčeno pravo.

Pozivamo i pravobraniteljicu za djecu gđu Milu Jelavić da se zauzme u obranu djece i reagira na još jedan izravan pedofilski skandal u našoj zemlji koji izravno ide na štetu prava djece.

Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova i druge nadležne institucije, zbog očitih činjenica da su zagovaratelji pedofilije i deklarirani pedofili boravili na području Hrvatske, a neki od njih na poziv Aleksandra Štulhofera, udruge Queer, a moguće i trećih osoba/institucija, da: istraže i objave informacije o kretanju, boravku i aktivnostima deklariranih pedofila i zagovaratelja pedofilije T. Sandforta, V. Bullougha, E. Haberlea i Gerta Hekme na području Hrvatske", stoji u priopćenju udruge Vigilare.

Queer Zagreb: Žao nam je što se gostovanje Hekme iskoristilo kao povod za novi napad na zdravstveni odgoj

Queer Zagreb se kroz organiziranje javnih događanja koja spadaju u sferu suvremene umjetnosti, teorije i aktivizma bavi seksualnim i rodnim identitetima i slobodama, a s ciljem osnaživanja domaće queer zajednice i postizanja pravne i društvene ravnopravnosti ne-heteroseksualnih osoba. Queer Zagreb je tijekom svog djelovanja proteklih deset godina otvorio mnoga bitna pitanja u domaćem kulturnom, ljudskopravaškom i medijskom prostoru: nadilaženje označavanja različitih seksualnih orijentacija kroz prizmu grijeha, zločina i bolesti, osvještavanje razine homofobije u hrvatskom društvu, potreba zakonskog prepoznavanja zločina iz mržnje, potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u škole koji će uključivati i edukaciju o homoseksualnosti.

Queer Zagreb je kao jednog od predavača u programu od serije predavanja gostujućih umjetnika, teoretičara i aktivista pozvao i profesora i antropologa Gerta Hekmu, sa Sveučilišta u Amsterdamu da održi predavanje na temu “Počeci LGBT pokreta i seksualna revolucija”. Tijekom predavanja je Gert Hekma dao povijesni pregled razvoja seksualne revolucije od Prosvjetiteljstva do današnjih dana, posebno se osvrnuvši na LGBT pokret i početak borbe za jednakost homoseksualnih osoba koje traje i danas. U tom kontekstu je zamišljeno te realizirano ovo gostovanje profesora sa Sveučilišta u Amsterdamu i kao takvo se sadržajno uklapa u širu javnu raspravu o daljnjim promicanjima prava queer zajednice u Hrvatskoj.

Sa žaljenjem primjećujemo kako se navedene aktivnosti Queer Zagreba instrumentaliziraju kao povod za još jedan napad na uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole prema odobrenom Kurikulumu, a čime se udruga Vigilare sustavno bavi", priopćili su na svojim stranicama Queer Zagreb.

Pročitajte više