Umirovljenici o Linićevoj "brizi" za minuse na računima: "Građanima ne trebaju sažaljenja uz ovu egzekuciju"

Foto. Nikša Stipaničev/Cropix

NA NAJAVE o ograničavanju dozvoljenog minusa na računima građana na iznos od jedne mjesečne plaće, umjesto dosadašnje tri, reagirali su i iz Bloka umirovljenici zajedno.

"Nakon poreza na nekretnine ovih samo dana svjedoci još jedne genijalne ideje ministra Linića, ovaj put u vidu rješenja velikog problema za žrtve - građane koji u hrvatskim bankama imaju pre/velike minuse na tekućim računima. Navedeni prijedlog je nedvojbeno još jedan u nizu pokušaja iskazivanja dobre namjere za zaštitu građana RH, no nekako nam se čini da građani baš i ne misle tako!

Umjesto iracionalnog pritiska na građane da se sami izvuku iz dužničkog ropstva banaka, stvari ipak treba postaviti na sasvim jasan i ustavno prihvatljiv način, dakle u  ravnopravnom odnosu banka – komitent, jer bi po nekoj zdravorazumskoj logici cijena novca banke trebala biti otprilike jednako vrijedna cijeni bančina novca u rukama hrvatskih građana, a što u našoj praksi očito nije slučaj. Banke umjesto da zarađuju na plasmanu veliku većine sredstava u (profitabilne) gospodarske aktivnosti što je svugdje u suvremenom svjetskom bankarstvu praksa, one u Hrvatskoj svoju egzistenciju i veliku zaradu vide u raznim proizvodima koje nude građanima.

Banke naime na deponirana sredstva građana po viđenju te ona po kunskim i deviznim računima ne priznaju nikakvu cijenu toga kapitala, a na sredstva štednje, pa bila i oročena na kraće ili dulje vrijeme, priznaju mizernu kamatu, dok istovremeno na svoja sredstva u minusu na tekućim računima građana obračunavaju zelenašku kamatu od 12% godišnje. Kako je moguće da to ministar Linić ne vidi? Nije li apsurdna situacija u kojoj banke na 160 mlrd štednje građana pod mizernim uvjetima prisvajaju kao svoj depozit na temelju kojega se tim istim  građanima obračunava enormna kamata za dopuštene minuse (kredite?!) na njihovim tekućim računima kod tih istih banaka. Pri tome uopće nema potrebe posebno obrazlagati kako je upravo Kukuriku Vlada svojom politikom koja je rezultirala enormnim rastom cijena energentima, komunalija i hrane direktno prouzročila rast minusa na tekućim računima građana.

Dakle, stvar je jasna i građanima ne trebaju sažaljenja uz ovu ponuđenu egzekuciju, i sve to po onoj držite lopova, a istovremeno mu držati lojtre, već logična i na Ustavu zasnovana politika vlasti u zaštiti svojih građana, a toga kod ove Vlade očito nema.

Konačno, izravno pitanje ministru Liniću: Možete li Vi, zajedno s Narodnom bankom, na bazi ustavne uloge vlasti u zaštiti hrvatskih građana dovesti u nekakav logičan red ove tzv. hrvatske banke i onemogućiti ovakvu surovu eksploataciju? Kako do sada nije bilo pokušaja u tom smjeru ne gajimo nikakve iluzije da će se to mijenjati u mandatu Kukuriku koalicije, mada je i ovo bila još jedan prilika da konačno nakon više od godine na vlasti možda dobiju i prvu pohvalu, posebice od opljačkanog umirovljeničkog korpusa", stoji u priopćenju BUZ-a.

Pročitajte više